ouderen & werken

Tjerk Jouwstra tjouwstra at WXS.NL
Sat Mar 25 02:54:28 CET 2000


Raimon gaf gister het wat verbitterde commentaar van een oudere werkeloze, die nu maar geen nieuwe baan kan vinden door leeftijddiscriminatie en er bijna een schuldgevoel aan over houdt, doordat er zo'n tekort op de arbeidsmarkt heerst.

Opeens is het weer politiek populair, om ouderen verplicht te laten solliciteren. Nog niet zo lang geleden was er vooral de communis opinio, dat jongeren de kans moesten krijgen en ouderen beter van een welverdiende oude dag konden genieten, of in ieder geval minder hard hoefden te werken: Geen promotie, maar demotie, met salarisinlevering en al.

Ik krijg de idee, dat naar volstrekte willekeur en zoals de politieke vlag er die dag erbij hangt, met de oudere werkeloze werknemer dan wel werkwillige gesold wordt. Dat geeft geen pas. Een deugdelijke analyse van het probleem en de oplossingen, die het probleem kunnen verhelpen, wordt niet gegeven. Het lijkt eerder op het circus van roept u maar.

De arbeidsmarkt is niet een heldere simpele plaats van vraag en aanbod. De vraag naar personeel en het aanbod zit zeer gecompliceerd in elkaar. Als er op onderdelen van die markt fricties bestaan, gaat het niet aan zomaar iedereen, en zeker niet ouderen,  te dwingen iedere baan, die voorligt, aan te nemen, op sanctie van verlies van uitkering. Als iemand wil en kan, wie ben ik om dat te verbieden. Terwijl dat toch ook nog steeds gebeurt: U bent 63 en volgens de CAO moet u op houden met werken. De individuele wil is niet relevant op basis van zo'n collectief afgedwongen regel. (Wie het collectief is, blijft zoals altijd onduidelijk). 

Daarnaast wordt de AOW -puur op grond van demografische ontwikkelingen en het door ons ooit gekozen omslagstelsel (de nu werkenden betalen de AOW voor de huidige 65-plussers)- over een jaar of twintig onbetaalbaar in de huidige vorm, dus de twintigers, dertigers, veertigers van nu moeten rekenen op een AOW-leeftijd van 70 in plaats van 65, tenzij zij natuurlijk zelf of via de werkgever een andere pensioengerechtigde leeftijd hebben afgesproken en voorgefinancierd.

Laten we nu, nu het ons goed gaat, eens ophouden met sollen met mensen, eens serieus nadenken over de ontwikkelingen op wat langere termijn en daar het politiek beleid op afstemmen en in ieder geval -we leven tenslotte in een rechtsstaat, toch- reeds verworven rechten respecteren en die niet alsnog proberen terug te draaien. Dat is in strijd met de sociale zekerheid, met nadruk op het laatste woord.

 Tjerk
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000325/ffdb07bc/attachment.html>


More information about the D66 mailing list