Re: Geweld als beïnvloedbaar gedrag (verbreding media & geweld)

Greetje Verver KenG.Verver at HETNET.NL
Tue Jan 25 19:45:17 CET 2000


  ----- Original Message ----- 
  From: B.Buma 
  To: 'D66 DISCUSSIELIJST' 
  Sent: Tuesday, January 25, 2000 3:16 AM
  Subject: Geweld als beïnvloedbaar gedrag (verbreding media & geweld)


  De discussie welke startte onder de noemer "geweld en media" lijkt zich te ontwikkelen naar een bredere discussie. Vrijwel iedereen geeft aan daar meer behoefte aan te hebben dan te blijven hangen bij één specifieke maatregel. Dat ljkt me een goed idee als we er vervolgens in slagen het complexere issue behoorlijk in discussie te krijgen. Wat zou helpen is als we een model hadden aan de hand waarvan we de discussie zouden kunnen voeren. Wordt nog steeds een heisa maar.....de kansen worden misschien beter.

  Antwoord:

  Mee eens


  -Er moet gelegenheid zijn geweest; als dader en slachtoffer niet bj elkaar in de buurt komen gebeurt er vanzelfsprekend niets. Ditzelfde geldt voor het initiele contact. Zo kan meespelen of er oogcontact is of niet; er moet vaak iets gebeuren waardoor de situatie ontstaat. Maar de situatie kan ook moeilijk gemaakt worden door 'veilige omgevingen'; bijvoorbeeld veel licht, veel zicht, veel mensen. 

  Je bedoelt dat de gelegenheid beinvloed kan worden door sociale controle. Maar is dit niet het geval als men een misdaad gepland heeft? Volgens mij is het bij 'zinloos geweld' meestal zo dat men er niet op uit was om iemand aan te vallen, maar dat dit door een aantal toevallige omstandigheden veroorzaakt wordt. Het is dus beter om de laatste zin te laten vervallen. Verder ben ik het er helemaal mee eens.

  -De capaciteit moet er zijn; zonder mes kan er gewoon niet gestoken worden, zonder wapen niet gevuurd, zonder overwicht niet overmeesterd. Maar men moet ook überhaupt de keuze kunnen maken om geweld te gebruiken. Bij sommigen ligt die drempel heel hoog bij anderen is die vrijwel afwezig. Dit is iets anders dan motivatie. 

  De capaciteit kan met name beinvloed worden door externe factoren zoals b.v. televisie en actiefilms waarbij het zeer macho is om bepaalde wapens bij je te dragen. En waarbij de held er altijd goed afkomt. Ook het gezin (hoe worden dergelijke programma's thuis beleefd), sociale leefomstandigheden en misschien ook wel de genetische factoren zullen hier een rol bij spelen. Het is bij een gedeelte van de jeugd ook heel stoer om zo veel mogelijk alcohol te gebruiken (ik had er wel xxx op en merkte het nog helemaal niet. Ging jij met xx op al over je nek? Watje!!!!) Drempelverlagend dus.


  -De motivatie moet er zijn;  die kan gevoed worden door woede, angst, trots etc. Het bijzondere van zinloos geweld is dat we zoveel moeite hebben ons de motivatie voor te stellen. Dit onderscheidt het denk ik ook van andere geweldsdaden.

  Aangezien volgens mij zinloos geweld een impulsieve daad is hoeft er nauwelijks of geen motivatie te zijn. Maar gezien bij een vermenigvuldiging de uitkomst 0 is als een van de factoren 0 is denk ik dat een motivatie van 1 voldoende kan zijn om tot een vooraf onbedoelde mishandeling over te gaan.

  Dit alles op een rijtje zettend kom je tot de conclusie dat het beperken van geweldig journaaluitzendingen en films niet alleen zaligmakend is. Het zal er zijn steentje aan bijdragen. En tot diegene die opmerkte(sorry ik weet niet meer wie dat was) dat ouders tijdens het 8 uur journaal naast hun kinderen moet gaan zitten om alles uit te leggen, kan jij dat?  Kan je uitleggen waarom in de wereld mensen zomaar worden gemarteld, om een geloof (gij zult niet doden) elkaar vermoorden etc.? Ik denk nog steeds dat het beter is om de gewelddadige scenes niet uit te zenden en zeker niet voor 22.00 uur. 

  Wat er ook een steentje aan kan bijdragen is gemeentelijk beleid. Zorg ervoor dat de jeugd kan sporten, een ontmoetingsplaats heeft waar maar beperkt alcohol geschonken wordt etc. Zo leren ze ook hun grenzen kennen. Ook cafe-houders hebben een taak, n.l. op tijd stoppen met het schenken van alcohol. Men hoeft niet per se laveloos te zijn om te stoppen. 

  Kortgezegd: de scholen en de ouders hebben hier een opvoedkundige taak, en de maatschappij een ondersteundende taak. Maar wat doe je als de ouders steeds maar zeggen: 'Mijn kind doet zoiets niet" (en dat kan al zeer jong beginnen) en dus niet straffend optreden, de cafe-houders maar doorschenken en de politie "klantvriendelijk"optreedt? Ik denk dat je hier iets zeer essentieels hebt. Kinderen  moeten thuis leren wat de grenzen zijn, op school moet dit voortgezet worden en ook de maatschappij moet hierbij consistent handelen. Hetgeen niet wil zeggen: zwaar straffen. Het spijt mij om te moeten zeggen, maar de meeste kinderen in mijn omgeving die problemen hadden komen toch wel uit de "mijn kind doet zoiets niet" gezinnen en tijdens de jeugd leg je een basis. Als ze de puberteit in gaan moet die goed gelegd zijn anders heb je er als ouders helemaal geen grip meer op. De maatschappij mag je dat niet verwijten.

  Compleet is dit verhaal nog niet, maar wel een reactie op de uitdaging van Bo.

  Groetjes
  Greetje Verver

  Greetje Verver


-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000125/b67ff3dd/attachment.html>


More information about the D66 mailing list