schoolbeleg

Tjerk Jouwstra tjouwstra at WXS.NL
Fri Feb 18 00:22:31 CET 2000


Wat scholen met eigen verworven gelden doen, is hun zaak, zolang het maar niet om het spaargeld van de kindertjes gaat voor het jaarlijks schoolreisje. Maar veel kan dat nooit zijn, want waarom zou de overheid dan het publiek onderwijs nog subsidiëren? Het commerciële onderwijs neemt tenslotte hand over hand toe. Wel moet ik de visie van onder meer Michiel Scheffer bestrijden, dat er met verstand, wijs beleid en wellicht goed treasuremanagement altijd een groter rendement te halen valt dan bijvoorbeeld korte termijndepositos. Ik durf het hier haast niet te schrijven, maar als penningmeester van een stichting die zelf jeugdtheaterproducties op de planken brengt zet ik af en toe wat kasgeld op zo'n wat meer renderende bankrekening. 
Door verstandig beleid van onze zakelijk leidster hebben we soms wat overtollig kasgeld, ook al worden wij door het Fonds voor podiumkunsten gesubsidiëerd en ontvangen we van de schouwburgen uitkoopsommen. Maar dat is eigenlijk niet de bedoeling van de subsidie.  Als het zo eenvoudg was als Michel schrijft, zou een ieder met wijs beleid ervan kunnen profiteren, maar dat gebeurt dus ook niet.

Als gemeenteraadslid van Utrecht hebben we -en in zoverre deel ik dus ook de visie van Bo-ooit te maken gehad met woningbouwcorporaties die kasgeld ook wat meer wilden laten renderen en een gespecialiseerd (?) bureau uit Den Haag in de arm namen om via derivaten de kas te spekken. Het eerste jaar ging het overal goed, en was het rendement soms meer dan 40%. Een jaar later moest bijvoorbeeld K77 er 25 miljoen op toeleggen (per saldo dus!). En dan praat ik, naast de rijkssubsidies, dus over de door de huurders opgebrachte penningen, die niet meer in onderhoud etc konden worden gestoken, maar integendeel, voor zover de algemene reserves ontoereikend waren moesten de huren worden verhoogd!  Daar werden onder leiding van staatssecretaris Heerma de teugels duidelijk aangehaald: niet meer zo, zonder dat het kasgeld op een rentevrije girorekening hoeft te worden gezet.

En ook als belastingadviseur van een hard werkend meisje ben ik er mee geconfronteerd. Ook zij wilde meedoen met een eerdere hausse op de aandelenbeurs en belegde haar spaargeld van f 16.000 (voor de uitzet, zo klassiek) in aandelen, van een nieuwe ster aan het firmament, HCS. Nog geen half jaar later was deze ster failliet, haar aandelenbezit precies f 0,-- waard en ging de verkering ook al uit (tja, weinig uitzet meer). Het enige wat een modern schoolbestuur nu nog kan doen, is wellicht wat aandeeltjes in Begaclaim kopen van Joep van den Nieuwenhuizen, die aanvankelijk door dezelfde HCS affaire in het cachot gegooid dreigde te worden, met zonder Van der Valkappelmoes met kersje, en nu alle schade daardoor van de staat wil.

uw dienstwillige dienaar, maar zeker geen beleggingsadviseur,

Tjerk Jouwstra
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000218/ae41c24b/attachment.html>


More information about the D66 mailing list