[D66] Tweede Kamer ziet niets in opnemen EU-lidmaatschap in Grondwet

edebets1 at euronet.nl edebets1 at euronet.nl
Fri Feb 12 21:30:30 CET 2021


Het Brexit scenario is dan wel heel erg aanwezig:
Stel dat een bindend correctief referendum grondwettelijk mogelijk wordt (een goede zaak overigens, daar niet van), zullen de onderbuikpopulisten van PVV en FVD (als er nog wat van over is, anders Eerdmans & Co) bij de eerste mogelijkheid hun kans grijpen en het referendum aanwenden om Nederland uit de EU te laten stappen met alle gevolgen van dien. Daarom dient deze grondwetswijziging ingezet te worden om bovenstaande te voorkomen. We zien nu al langzaam hoe de Brexit in een puinbak ontaard: files voor de Eurotunnel en de veerboten, Schotse nationalisten die maar wat graag in de EU terug willen, lege schappen bij de Tesco, Sainsbury en Morrison's en dan hebben we het nog niet eens over het (mogelijk weer) oplaaien van "the troubles" in Noord Ierland.

Staat ons dit scenario ook te wachten?

Files bij De Lutte, Bergh Autoweg, Venlo/Kaldenkirchen (speciaal voor René Oto 😊), Eijsden en Wuustwezel; Fryske Nationalisten die hun kans grijpen (misschien in een monsterverbond met Grunnigers) de onafhankelijkheid uitroepen en zich als onafhankelijke staat Fryslân weer bij de EU aanmelden en ook subiet de barricades bij het Kornwerderzand reactiveren. In de rest van Nederland lege schappen bij Appie Heijn en Jumbo. De Duitse bedrijven Lidl en Aldi worden Nederland uitgetrapt (nog net niet met pek & veren).
En dan nog het ergste: onze "troubles" => De Fryske & Hollandse twisten waarbij hoofdrollen weggelegd zijn voor Sybrand Buma als beoogd president van de Republiek Fryslân en Wilders of Eerdmans als Minister President van NL laaien op met als hoogtepunt blokkeerfriezen op de barricades bij Kornwerderzand.


Bovenstaand scenario is misschien overdreven, maar als weldenkend Nederlander toch iets om in het achterhoofd te houden.

Ernst Debets
/Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 <d66-bounces at tuxtown.net> Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: vrijdag 12 februari 2021 15:50
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Tweede Kamer ziet niets in opnemen EU-lidmaatschap in Grondwet

[Vreselijk dat D66 dit soort anti-democratische bokkesprongen maakt. Het betreft louter een truc om te voorkomen dat er ooit een referendum over het al-dan-niet blijven in de EU kan worden gehouden, meer niet. Als men de EU zo belangrijk vindt, houd over dat opnemen van de EU in de Grondwet dan een referendum - precies het tegenovergestelde. Da's nou democratie, D66 !]


Bron:  ANP
Datum: 11 februari 2021
URL:   
https://www.nd.nl/nieuws/varia/1019453/tweede-kamer-ziet-niets-in-opnemen-eu-lidmaatschap-in-grondwet
Opm:   21 lidstaten hebben EU-lidmaatschap in de grondwet staan,
       
https://www.nu.nl/nucheckt/5900415/nucheckt-21-lidstaten-hebben-eu-lidmaatschap-in-de-grondwet-staan.html


Tweede Kamer ziet niets in opnemen EU-lidmaatschap in Grondwet
--------------------------------------------------------------

De Tweede Kamer ziet niets in het opnemen van het lidmaatschap van de Europese Unie in de Grondwet. Een meerderheid gaf donderdag aan een voorstel daartoe van D66 niet te zullen steunen. De partij wil zo recht doen aan het belang van de EU voor Nederland. Verder moet het een ondoordacht uittreden uit de EU voorkomen.

Onder meer VVD, PVV, CDA en SGP verklaarden tegen te zijn. 'Niet alles wat belangrijk is hoeft in de Grondwet', zei Tobias van Gent van de VVD. 
Volgens Martijn van Helvert (CDA) hebben de indieners Kees Verhoeven en Rob Jetten niet duidelijk kunnen maken 'waarom het per se noodzakelijk is' om het op te nemen in de Grondwet.

Het referendum in het Verenigd Koninkrijk over uittreding uit de Europese Unie was voor D66 aanleiding om met het voorstel te komen. 
Jetten noemde die gebeurtenis eerder een 'nachtmerrie'. Door het lidmaatschap op te nemen in de Grondwet wordt het lastiger om uit te treden. De PVV en Forum zijn ervoor om de EU te verlaten.

--------
(c) 2021 ANP
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66



More information about the D66 mailing list