[D66] D66 vs FvD

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Fri Mar 2 20:32:49 CET 2018


Ik zag vandaag 2 zaken waarin FvD en D66 wel degelijk verschillen:

Nr.2 op de Amsterdamse FvD lijst trok fel van leer tegen homo's, uiteraard tegen het zere been van o.a. D66 raadslid Jan-Bert Vroege.
FvD voerde campagne in Amsterdam met het meest vervuilende voertuig dat je maar kunt bedenken in het stadsverkeer: de TukTuk.

D66 inmiddels verworden van de partij voor bestuurlijke vernieuwing tot de partij van de duurzaamheid (met name ter concurrentie van Groen Links) en de voorvechter van homorechten.

Ik vraag me af hoe vaak Hans van Mierlo zich nog in zijn graf zal omdraaien als hij wist wat er op ongeveer 5 km van zijn graf plaatsvind.

Ik heb al eens gewaarschuwd voor Tsunami's op de Amstel tussen Utrechtse Brug en Rozenoordbrug als gevolg van kracht 3 op de schaal van Richter toen van Mierlo zich weer eens in z'n graf omdraaide.

Ernst Debets/
Zaanstad

-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens Dr. Marc-Alexander Fluks
Verzonden: vrijdag 2 maart 2018 12:39
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] D66 vs FvD

Bron:   Vrij Nederland
Datum:  2 maart 2018
Auteur: Thijs Broer
URL:    https://www.vn.nl/thierry-baudet-d66/


Waarom Thierry Baudet en D66 meer gemeen hebben dan ze zelf willen toegeven
------------------------------------------------------------------

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen doen Forum voor Democratie en D66 hun best elkaar als de grote vijand neer te zetten, maar in werkelijkheid lijken de partijen van Thierry Baudet en Hans van Mierlo - naast al hun verschillen - stiekem best veel op elkaar.

Op het oprichtingscongres van D66 in december 1966 in de RAI sprak Hans van Mierlo met bronzen stem over het 'groeiend onbehagen ten aanzien van het vastgeroeste partijbestel,' over 'de volstrekte ontoereikendheid van onze staatsrechtelijke regels' en over 'de frustrerende dictatuur van het politieke establishment'. Er klonk groot applaus, want dat was wat de oprichters en de eerste sympathisanten bewoog: niets minder dan het 'opblazen van het stelsel,' zoals Van Mierlo het zelf uitdrukte.

Niet lang daarna wandelde de jonge vernieuwer als een Nederlandse Alain Delon in regenjas langs de gracht voor zijn beroemde campagnespot en haalde de partij vanuit het niets zeven zetels, tot grote verontrusting van genoemd establishment.

Maar een halve eeuw later is van het 'opblazen van het stelsel' nog weinig terecht gekomen, en blijkt het de D66-kiezers zelfs weinig meer te kunnen schelen. Dat laatste was misschien wel de opvallendste bevinding van het onderzoek dat Vrij Nederland en Nieuwsuur onlangs door I&O Research lieten doen naar de opvattingen van de Nederlanders over democratische vernieuwing.

Maar liefst 64 procent van de D66-stemmers vindt tegenwoordig dat het politieke stelsel niet hoeft te worden aangepast: het hoogste percentage van alle middenpartijen. Zelfs onder de kiezers van het behoudende CDA, dat zich al decennia verzet tegen referenda en andere nieuwlichterij, blijkt het animo voor democratische vernieuwing groter te zijn dan bij de Democraten. Alleen de achterban van de ChristenUnie en de gezagsgetrouwe SGP heeft nog minder zin in democratische experimenten.

Het is een wrange vaststelling, een halve eeuw na Van Mierlo's beroemde speech. Geen wonder dat het via de sociale media schampere reacties regende toen we de onderzoeksresultaten presenteerden, zoals: 'D66 ontpopt zich in Rutte3 tot minst democratische partij' en 'D66 bevindt zich nu in het rechts-gristelijk kamp', alsmede de hartenkreet: 'Wat is er toch gebeurd met D66?'

Olie op het vuur was uiteraard dat uitgerekend D66, opgericht als kampioen van de democratische vernieuwing, in het nieuwe regeerakkoord haar handtekening zette onder het schrappen van het correctief referendum, het democratische instrument dat in 2015 met steun van dezelfde Democraten werd ingevoerd.

D66-leider Alexander Pechtold kreeg het al een jaar of tien geleden voor de kiezen, toen hij moest uitleggen waarom bestuurlijke vernieuwing onder zijn beginnend fractievoorzitterschap minder aandacht kreeg dan
voorheen: de kroonjuwelen lagen 'nu niet in de etalage' maar waren 'altijd op voorraad leverbaar'. Die uitspraak werd indertijd al door critici gezien als teloorgang van de democratische idealen: waren Pechtold c.s. definitief tot het establishment toegetreden?

Nu D66 de afschaffing van het correctief referendum steunt klinkt dezelfde kritiek, het meest luidruchtig uit de hoek van Forum voor Democratie. Volgens Thierry Baudet, de nieuwe uitdager van de gevestigde orde, zou D66 onderdeel zijn geworden van het 'partijkartel' en zou Alexander Pechtold zelfs bezig zijn 'de democratie af te schaffen.'

Het schrappen van het correctief referendum, zo kort na de introductie, is voor Pechtold inderdaad lastig uit te leggen. Maar het verwijt dat
D66 haar democratische idealen zou verloochenen getuigt van een wel heel selectief geheugen. Sinds de beruchte uitspraak van Pechtold over de kroonjuwelen heeft D66 zich wel degelijk ingezet voor democratische vernieuwing - zij het in de luwte. En dat bleek een stuk effectiever dan toen het nog wel van de daken werd geschreeuwd, zoals Vrij Nederland in
2015 uit de doeken deed.

Zo werd mede op initiatief van D66 in 2009 besloten dat alle ministeries tien procent van de wetten voor 'internetconsultatie' aan de burgers moeten voorleggen - een vergaande vorm van inspraak waar niemand in Den Haag het ooit over heeft. In 2012 was het Gerard Schouw, toenmalig D66-Kamerlid, die vrijwel geruisloos voor elkaar kreeg dat de geheimzinnige invloed van de Koning op de kabinetsformatie verdween, door een simpele wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer. En eind 2014 verdedigde dezelfde Gerard Schouw het correctief referendum met succes in de senaat, nadat was gebleken dat voor bindende referenda geen draagvlak in de Kamer bestond. En dat alles terwijl de kiezers van D66 tegenwoordig, getuige ons onderzoek, niet eens op zulke vernieuwingen zitten te wachten.

Voor Thierry Baudet is het verleidelijk D66 bij het verfoeide 'partijkartel' in te delen, maar ook daar past enige relativering. Als je onder 'partijkartel' verstaat: de partijen die onderling de macht en de bestuurlijke posities verdelen, hoort D66 er nog steeds nauwelijks bij. Zoals blijkt uit een eerder onderzoek in de serie Schaduwmacht van Vrij Nederland en Nieuwsuur zijn het nog altijd de drie traditionele bestuurderspartijen CDA, PvdA en VVD die verreweg de meeste bestuurlijke functies bekleden in de gremia rond de Haagse politiek en bij lagere overheden. Ter illustratie: van de door de kroon benoemde burgemeesters in Nederland is nog steeds 87 procent van CDA- PvdA- of VVD-huize, terwijl die partijen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 nog geen veertig procent van de stemmen haalden. Ook in burgemeestersland krijgt D66, een halve eeuw na de oprichting, nog steeds nauwelijks voet aan de grond.

Conclusie: de 'dictatuur van het politieke establishment' is nog veel hardnekkiger dan Hans van Mierlo in 1966 dacht toen hij in de Rai zijn beroemde speech hield.

Ironisch genoeg was het Thierry Baudet, de felste criticus van D66, die afgelopen november ook in de Rai het eerste grote congres van zijn eigen partij toesprak, en tegen de gevestigde politiek van leer trok in vrijwel dezelfde bewoordingen als Hans van Mierlo vijftig jaar eerder. 
'Het vastgeroeste partijbestel' heette nu 'partijkartel' en de 'frustrerende dictatuur van het politieke establishment' een 'gijzeling door een politieke, journalistieke en culturele kongsi'.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen doen Forum voor Democratie en D66 hun best elkaar als de grote vijand neer te zetten, en daar zouden ze electoraal best eens garen bij kunnen spinnen. Hoe succesvol zo'n polariserende strategie in het huidige verhitte medialandschap kan zijn wordt treffend beschreven in 'Megafoonpolitiek', het zojuist verschenen en voor politieke aficionado's onmisbare boek van communicatiestrateeg Kaj Leers. Gevolgd door een waarschuwing van de
auteur: de nuance dreigt uit de politiek te verdwijnen, en de common ground al helemaal.

Dat is dus wat we de komende weken zullen zien, in de aanloop naar 21
maart: D66 en Forum voor Democratie die elkaar fel te lijf gaan. Maar in werkelijkheid hebben de partijen van Thierry Baudet en Hans van Mierlo - naast al hun verschillen - veel meer gemeen dan ze willen toegeven.

--------
(c) 2018 Vrij Nederland
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66


---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus



More information about the D66 mailing list