[D66] Electrische auto een taboe

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Sun Jul 2 11:22:25 CEST 2017


Grappig democs,

De heilige koe van de beter gesitueerden, de (dure) elektrische auto vormt een waar taboe. Met het speeltje kan men zich onderscheiden van het plebs. Enige kritische benadering dringt dan ook niet door tot de media. De auto-industrie krijgt de vrije hand om een nieuw innovatiedomein aan te boren. Mogelijk ten koste van de ontwikkeling van (voor het milieu) nog betere benzineauto’s .

Het moet me van het hart: de NRC heeft 26 juni dit taboe een beetje doorbroken. In een fact check artikel “Elektrische auto’s belasten het klimaat” (p. 6) neemt de NRC-redactie echter wel haar toevlucht tot het beoordelen van een notabene een hier volledig onbekend dagblad uit Noord-Duitsland, Der NordSchleswiger, die berichtte over een Zweeds onderzoek. En inderdaad de milieuwinst van de stroomkarossen blijkt gering tot nihil, komt een beetje op gang nadat je er acht of tien jaar in hebt gereden.

Technische oorzaken van het feitelijke nul-milieu-effect zijn de dure materialen en vooral de accu’s met beperkt bereik die worden gemaakt van milieugiftige materialen. Een reden voor de sjiek om soms hybride wagens te ambiëren – maar ja, die zijn weer uit het belastingvoordeel gehaald door Rutte c.s. Wat mij betreft stopt de regering ook direct met het faciliteren van de stroomkarossen.

Misschien is een Israëlisch experiment bij Haifa iets beloftevoller. Daar gaan ze uit van een toekomst met hybride wagens waarbij op snelwegen onder het asfalt een inductielijn loopt die erover heen rijdende auto’s voedt – een systeem vergelijkbaar met het opladen van elektrische tandenborstels. Dan heb je geen zwaar-vervuilende accu’s meer nodig en kan tegelijk het benzinegebruik dalen.

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20170702/e2ad9e62/attachment.html>


More information about the D66 mailing list