[D66] Trump's protectionisme

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Fri Jan 20 15:17:24 CET 2017


Democs,

Links is kennelijk nogal in de war. Op dit forum blijft het beperkt tot wat filosofische schetsen uit een ver buitenland t.g.v. Donald J. Trump als de nieuwe US-president. ‘t Is me dan ook wat – een miljardair die het vertrouwen geniet van een goed deel van arbeiders en geproletariseerde middenklasse. Links-rechts, populisme ten voeten uit.

Trump zegt dat’ie op economisch gebied een protectionistisch beleid gaat voeren. Hij dreigt met hoge importdrempels zodra Amerikaanse bedrijven vertrekken naar lage lonen landen om vervolgens hun producten weer in te voeren. Daar is op zich niks mis mee. China doet dit overigens steeds minder omdat het meer zelfvoorzienend is tegen immer lagere prijzen dan de wereldprijzen. In de economische geschiedenis van de Americas hebben we voorbeelden: in de 1960s tot de 1990s hebben veel Latijns-Amerikaanse landen zo’n protectionistisch beleid gevoerd. Nu denken velen, dat gebeurde zeker onder linkse regimes. Nee, dames en heren, de toenmalige militaire dictaturen en populisten namen het voortouw.

Wat gebeurde? Men vergat de inheemse miljardairs en grootaandeelhouders te arresteren. Dus ontstond er een enorme kapitaalvlucht, zoals nu in Venezuela. Door de afnemende concurrentie wegens bescherming van binnenlandse concerns daalde ook de innovatieve kracht, en daarmee de concurrentiekracht richting export. Meestal kwamen dan nieuwe regeringen na tien, twintig jaar tot het inzicht dat protectionisme niet je-van-het is. Mede omdat de kas leeg raakt en de consumptieprijzen de pan uit rijzen.

Kortom, protectionisme in deze klassieke vorm is contraproductief, of het nu ook Zuid- of Noord-Amerika gaat, socialisme, net kapitalisme of ruw kapitalisme in de vorm van een dictatuur.

Ik zou graag zulk commentaar verwoord zien in de huidige campagnes, om te beginnen bij D66.

Overigens is ook Obama allesbehalve kosjer – volgens het belangrijkste Amerikaanse communicatieblad The Columbia Journalism Review is hij onder de Amerikaanse presidenten kampioen in het tegenwerken van openbaarheid. Hij produceerde de meeste FOIA-afwijzingen. Niks Freedom of Information Act bij Democraten. Hij zal ook herinnerd worden om een ander kampioenschap: dat van de meeste moorden met drones in niet-verklaarde oorlogen ofwel “terrorismebestrijding”. De naïeve Nederlandse commentatoren hemelen hem nog steeds op. Ach ja, provinciaaltjes.

hv,u

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20170120/2977702f/attachment.html>


More information about the D66 mailing list