[D66] Het leger leger

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Fri Feb 15 10:30:09 CET 2013


Democs,

Instituut Clingendael (fraai kasteeltje in groot Haags park overigens en een goede kantine) heeft net een rapport uitgebracht over onze toekomstige manier van oorlogsvoering: "Clingendael's visie op de krijgsmacht van de toekomst". Daarin staat 5 keuzes voor bezuiniging op of uitbreiding van bepaalde onderdelen.

1. De marechausse blijft in alle varianten bestaan op het huidige niveau.
2. Nadruk op luchtmacht - ' vliegende interventie'. NL blijft aanwezig op het internationale toneel, kan andere operaties ondersteunen.
3. Nadruk op marine - 'maritieme handelsmacht. Hier is de target vooral bescherming van handelsroutes; deze variant beoogt vooral handhaving of verbetering van de binnenlandse en Westeuropese welvaart.
4. Nadruk op landleger - 'robuuste stabiliseringsmacht'.  Dit heeft de voorkeur van Clingendael zelf, maar qua doelstelling is ze het minst thematisch. Gaat meer om kaasschaaf bij structureel handhaven van huidige situatie.
5. Nadruk op interventie - 'ondersteunende vredesmacht'. De PvdA-variant, zullen we maar zeggen. Generaals onder UNO-bevel, inkrimpen van belangrijke odnerdelen.

Ik vind de voorkeur van Clingendael weinig creatief. Mijn idee nog steeds: versterk luchtmacht en marine (2 en 3), en bezuinig het meest op de personeel-slurper, het landleger. Strategisch is dat totaal overbodig: een landaanval plus defensie kost, met de huidige techniek, altijd enorm veel doden onder eigen burgers. En een staat als vijand hebben we niet en zullen we wschl ook nooit meer krijgen. De meeste dreiging komt van staten-in-wording, groepen e.d.

Misschien kan D66 zelf eens wat creatiever en opener worden?!

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20130215/f224555d/attachment.html>


More information about the D66 mailing list