[D66] Compromissen / kruisafspraken

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Tue Sep 18 00:32:45 CEST 2012


Democs,

Waar bestuurd wordt, lijken compromissen tussen partijen (kruisafspraken) nuttig.

A. Een kwantitatieve benadering van dit fenomeen:

1. het alternerend compromis - deze beheert het ene domein onder bepaalde voorwaarden, gene een ander domein, en dat tot alles op is.
2. het halverende compromis - binnen elk domein maken twee (of meer deelnemers) afspraken over concreet beleid en ze voerend elk hun onderdeel uit.
3. een delegatie-compromis - twee of meer deelnemers besteden de uitvoering van een beleid uit aan een derde partij (omdat ze een bepaald visionair figuur vertrouwen).
4. een functioneel-fragmentarisch compromis - een bepaald domein wordt opgedeeld in een aantal functies (bijv. personeelszaken, gebouwen, dienst/product) en deze functies worden verdeeld over de deelnemend partijen (een model voor geinstitutionaliseerd wantrouwen dat vaak in B&W's wordt gehanteerd).

B. Een kwalitatief omgaan met het compromis:

5. een domein, na bepaling van de randvoorwaarden, toevertrouwen aan een charismatisch figuur uit een coalitie, waarbij rekening wordt gehouden met de globale rolverdeling .
6. een domein onder bepaalde randvoorwaarden toevertrouwen aan een charismatisch figuur van buiten de coalitie.

C. En dan heb je natuurlijk nog de tijdelijke aard van afspraken: als afspraken door (niet-voorspelde of voorziene) ontwikkelingen irrelevant lijken, is het handig als de keuze voor een soort oplossing vantevoren is opgedeeld over de gedachtenwereld van de deelnemers - bij dat en dat probleem vooral luisteren naar een bepaalde deelnemer (zie 1-4).

Weet iemand nog wat modelletjes en/of literatuur?

Henk Vreekamp, Utrecht
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20120918/015b1ef1/attachment.html>


More information about the D66 mailing list