Rare jongens die politici

Ger gmw.arts at HOME.NL
Thu Jun 2 07:43:02 CEST 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

De hele week horen we Balkenende en anderen, ook ja-kamp, roepen dat de mensen gaan stemmen met de verkeerde argumenten. WE zouden zelfs beter dan maar thuis moeten blijven. Ze stemmen niet over de grondwet maar over de euro, het kabinet en dergelijke, riep men de hele week. Nu het duidelijk NEE er ligt zegt Balkje ineens dat de mensen zich duidelijk hebben uitgesproken over de grondwet en niet over de Euro en al helemaal niet over het kabinet.
Begrijpelijk hoor, het gaat over hemzelf en dan moet je natuurlijk wat zeggen. 
Zeer sportief van de SP en de PvdA om er geen misbruik van te maken, het zal te doorzichtig lijken in hun ogen. Maar als bestuurders zou dit kabinet toch eens flink achter hun oren moeten krabben. Er was al geen meter vertrouwen in ASO en na zo'n dreun om je oren door de burgers zouden ze op minst eens moeten nadenken hoe het kan dat je zo met je mening frontaal tegenover de mening van de bevolking kan komen staan, dat hoort gevolgen te hebben.
Het nee tegen de grondwet wordt meteen weer gebruikt om de rest te verzwijgen. Het groepje van 5 top-economen wat het beleid van Gerrit Zalm de grond in boorde vandeweek hoor je niks meer over. Dat de werkeloosheid in ons land zo'n beetje het hardste groeit in de EU, geen woord erover. Nu ging en gaat het ineens alleen maar over de grondwet en stemden de mensen totaal niet uit ontevredenheid over dit kabinet. 

En dan D66.
Het viel me zeer op dat we in de ja/nee-campagne D66 nauwelijks of niet hebben gehoord of gezien de afgelopen 2 weken. Zelfs Bert was hier op de lijst opvallend afwezig.
In de debatten op de TV blijkt regeringspartij D66 zo belangrijk te zijn dat ze niet eens meer gevraagd worden. Dat feit zou voor de Borissen en consorten stof tot nadenken behoren te zijn. het zou een prachtkans zijn om nu eens te laten zien wie je bent. Ik heb nog niemand van de politici gehoord die ruiterlijk toegeeft, we hebben de plank misgeslagen, we zaten er helemaal naast. Het enige wat je hoort is dat het zo jammer is en dat ze teleurgesteld zijn. Teleurgesteld omdat de kiezer je mening niet deelt? Ze verdienen naast de draai om de oren van gisteren een stevig pak slaag.
Dus ik wacht af waar D66 mee gaat komen nu, of ze laten zien VOLKSvertegenwoordigers te zijn. Of ze nu de grote arrogantie eens weglaten met opmerkingen als, het zijn maar peilingen en meer van dat soort. Peilingen die alleen maar geloofwaardig zijn als ze gunstig uitvallen voor hen.

De oorlog is niet uitgebroken en de lampen branden nog steeds. Alle argumenten om toch vooral maar ja te zeggen, ook de grootste onzin, van de afgelopen tijd blijken ineens omgebogen. We zouden totaal aan de zijlijn komen te staan. Nu hoor je Balkje zeggen dat Europa de Nederlandse kiezer tegemoet zal moeten komen.
Na de moord of Theo van Gogh werd er gesproken over het Wij/Zij fenomeen. Het echte wij/zij ligt nu bijzonder duidelijk op tafel. Het de politiek (zij) tegen de burger(wij) en Zij blijven zich volksvertegenwoordigers noemen. En dan gaat het niet alleen meer over die grondwet, de burger heeft verschrikkelijk duidelijk laten zien geen schijntje vertrouwen meer te hebben in hetgeen wat er in den Haag zit te prutsen. Toen de reuzekloof in 2002 met Fortuyn zo duidelijk zichtbaar is men gewoon doorgegaan met de arrogantie houding van, wij weten het beter. We mogen vrezen dat dit ook nu niet veel zal veranderen. Sterker nog, het begon al meteen in de eerst reacties. Ineens hebben de mensen wel alleen maar over die grondwet gestemd en is de rest niet meer van betekenis. Wedden dat de zichzelf Christelijk noemende Balkenende de andere wang niet laat zien na deze draai om de oren. 

Het is en blijft gewoon een zooitje daar.

Ger



**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list