Nederland moet eens in de spiegel kijken

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Tue Nov 9 09:16:07 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Nederland moet eens in de spiegel kijken 
Volkskrant - Forum - maandag 8 november 2004 (Opinie, 739 woorden, pagina 7)

Te veel repressie van ontoelaatbare' ideeën en te weinig repressie van ontoelaatbaar gedrag, 
dat is onze bijdrage aan de dood van Theo van Gogh geweest, 
constateert Jan Kuitenbrouwer. 

Helaas niet gratis op de site gelinkt.

...
Volkert en Mohammed, wat hebben ze gemeen? ... 
In die zin passen ze ook in de nieuwe nederlandse traditie van persoonlijke, gewelddadige onverdraagzaamheid, ook wel 'zinloos geweld'. ... 
In het land van Moet Kunnen. Waar buren, winkeliers, leraren, badmeesters, scheidsrechters en supporters, buschauffeurs, conducteurs en treinpassagiers bedreigd en mishandeld worden zonder dat er wordt ingegrepen. Waar je doodgeschopt kunt worden om een opmerking. Waar de Tokkies op het schild geheven worden. In Moet Kunnenland, dat misschien wel waarden kent, maar geen normen stelt. Waar de leiders laf zijn en de mensen laks. Of out of control. In het land van Theo van Gogh.
...
Glen Mills, waar veel ontspoorde jongeren 'genezen' [verfilmd door Theo met de jongens zelf in Cool, geboycot in de gemonopoliseerde grote bioscopen] is geen instituut voor religieuze deprogrammering, maar voor maatschappelijk heropvoeding. Glen Mills werkt niet omdat ze daar de islam uit jongeren halen, maar omdat ze Nederland erin stoppen. In een stoomcursus burgerschap, of noem het burgermansfatsoen, die moet compenseren wat wij decennialang verzaakten.
   Volkert en zijn kameraden pleegden vele gewelddaden, ... [bom... brand... terreur... dood... brandbom... rolstoel...] Het werd vergoelijkt, gedoogd, als een vorm van politieke folklore, als een charmante verworvenheid haast, van de vrijgemaakte natie. 'Uw rechtstaat is de onse niet' riepen de krakers. We lezen het terug in zijn brief.
 De moordenaar van Terra-docent Hans van Wierden... In nederland noemen we dat 'censuur'.

Nee, liever dan ontoelaatbaar gedrag onderdrukken wij 'ontoelaatbare'' ideeën. De Nederlandse rechtstaat: schop een oud vrouwtje omver en je bent thuis voor de thee, kwets een minderheid en je slaapt in de cel. En anders zijn er nog wel andere methoden om je in het gareel te krijgen: van een stil, sluipend ostracisme tot openlijke karaktermoord met termen als 'fascisme', 'racist' en 'antisemiet', van een suggestief 'Das niet wieder' tot het ritueel aanroepen van Anne Frank... dwardenkers zijn spelbrekers en spelbrekers krijgen straf... 'Tja hij vróeg er natuurlijk wel om.'  Wat een gotspe!
...

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list