sichting of vereniging?

Hein van Meeteren heinwvm at CHELLO.NL
Sat Mar 13 22:05:15 CET 2004


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Het lijkt me niet zo'n vreselijk moeilijk probeem: een vereniging -het woord zegt het al-  is een rechtsvorm die een groep mensen verenigt. Bijeen brengt. Tot eenheid brengt. Een voetbalvereneging richt zich primair op die groep mensen, die tezamen partijtjes voetbal willen spelen. Een stichting is een andere rechtsvorm, die zich richt op anderssoortige dsoelen. Zoals het beheer van een vermogen. Of van een door donateurs bijeengebracht kapitaal dat, en nu komt het, voor een in de statuten omschereven doel kan worden aangewend.
Nu komt db.nl. Dat waren bij mekaar niet meer dan zo'n twintig, dertig mensen. Die hoefden dus geen vereniging te hebben. Wel moest er een rechtsvorm worden gevonden waarmee dat exterene, maatschappelijke doel kon worden nagestreefd. De stichtingsvorm ligt dan voor de hand. Vergelijk het met natuur en milieu, of de ombudsman, beide stichtingen. Beiden zich richtend op een extern, maatschapppelijk doel.

Henk, je hebt gelijk in mijn ogen als je stelt dat deinterne machtsstrijd het in verenigingen vrijwel altijd gaat winnen van de primaire doelstelling. De vereniging Milieudefensie is een goed voorbeeld. Ook in veel politieke partijen gebeurt het. Het gaat dan om groepen die elkaar binnen de vereniging de macht, of liever: de dominantie bestrijden.   Precies wat er gebeurd is bij db.nl, en het is daar gebeurd doordat er toch een vereniginsgelement aan de stichting is toegevoegd: de participanten. Uit die groep kwam op een gegeven moment een bestuursvijandige groep voort, die het niet meer om de inhoud, maar om het bestuur sec ging. Zie EvdM's bijdragen alhier, die illustereren dit fenomeen. Alleen omdat hij de status particpant heegt gekregen kan iemand hier op de lijst op hoge toon een soort inspecteur uithangen. Bij een échte stichting was dat onmogelijk geweest.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list