Wat vind D66 over de afbraak van de WAO ?

Ger gmw.arts at HOME.NL
Tue Sep 16 07:20:44 CEST 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Hallo,

Even een reactie op hetgeen in een van de reacties aan de orde kwam, en wel het deels gaan werken van een WAO-er.
Iemand die geheel of gedeeltelijk is afgekeurd mag een bepaald percentage bijverdienen zonder dat dit gevolgen heeft voor zijn uitkering. 
Voor iemand die 80-100% is afgekeurd wil dat zeggen dat hij via een rare berekening van het maatmanloon niet onder de 80% moet komen, voor het trapje eronder niet onder de 65%. 
De bereking ligt wat ingewikkelder maar een even eenvoudige voorstelling ervan.
Iemand heeft een WAO uitkering van 1500 Euro bruto wat 70% van hetgeen hij of zij verdiende. (loongerelateerde uitkering).
De 80% grens ligt dan ongeveer op 1714 Euro. Hij mag dus 214 Euro bijverdienen.
Nu kan deze WAO-er een baantje krijgen waarmee hij of zij 225 Euro gaat verdienen waarmee hij over de grens heen schiet en er gevolgen optreden voor de uitkering.
men wordt daardoor afgeschat naar 65-80% waar een uitkeringspercentage van 56,5% aan gekoppeld is.
Zijn uitkering van 1500 Euro bruto wordt 1210 Euro, wat een verlaging is dus van 270 Euro.
De WAO-er die dus gaat werken en net over een bepaalde grens heen schiet met de verdienste van een baantje gaat er behoorlijk op achteruit. Nog even daargelaten de kosten van het gaan werken. Bovenstaande berekening klopt niet helemaal maar geeft wel de essentie aan.
Een beetje calculerende WAO-er, en wie is dat niet tegenwoordig, zal dus of met de werkgever afspreken net wat minder te gaan werken en als het niet kan helemaal afzien van het baantje. Allesbehalve een stimulans voor de WAO-er om uit te zien naar een baantje. 
Voor meer uitleg over het bovenstaande kan ik verwijzen naar de site van Ango, www.ango.nl waar een en ander ook wordt uitgelegd.
We hebben dus met zijn allen de mond vol over mensen in de WAO stimuleren om werk te vinden maar straffen ze als ze daar werkelijk aan voldoen.
Aan de lijve ondervonden heb ik dat zelfs het gekozen zijn in een gemeenteraad bij het UWV-GAK leidde tot een poging om te zien of men mij daarop op af kon schatten omdat men daar een vergoeding voor ontvangt. Men kon dat niet omdat ik voor de afkeuring al in de gemeenteraad zat maar een andere mij bekend en gekozen raadslid heeft er om die reden vanaf gezien. Mocht je na 4 jaar niet herkozen worden in de raad dan is het bijna onbegonnen werk je uitkering weer op het oude niveau te krijgen en belandt je dus in de WW. Normaal werk kan je niet of is er niet en op het eind is er dan de bijstand.
Goedwillende mensen worden dus tegengehouden (lees gestraft) om actief te worden omdat men ook kiest voor een stukje sociale zekerheid in het leven. Een stukje zekerheid wat zeer zeker op dat inkomensniveau erg belangrijk is want je hypotheek etc. gaat allemaal gewoon door.
De overheid roept dus het ene en doet het tegenovergestelde.

Met vriendelijke groet,

Ger




**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list