De Geus en de Arbeidstijdenwet

Ger gmw.arts at HOME.NL
Sat Nov 29 16:32:42 CET 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Het moet toch niet gekker worden met dit kabinet. Komt de Geus met het onzinnige voorstel om deze wet, maar ook de Arbowet, sterk te vereenvoudigen.
Het argument erbij is dat werkgevers en nemers het samen maar moeten regelen in de CAO. Gemakshalve vergetend, als ex-vaksbondsman, dat er nog hele volksstammen in Nederland rondlopen zonder een CAO. 
Juist omdat de werknemersorganisaties dit nooit geregeld konden krijgen met wat dat betreft zeer onwillige werkgevers heeft de overheid dit moeten regelen in het verleden. De arbeidstijdenwet wordt nog zeer veel ontdoken en nu wil hij hem ook nog maar afschaffen. Tegelijkertijd wil men graag dat men de functie van de oudere werknemer dusdanig gaat inrichten dat hij of zij ook vol kan houden. Maar de pauzes mogen er wel uitgegooid worden en men mag ook wel 6 dagen per week gaan werken. Dit helpt trouwens ook heel goed voor het terugdringen van het ziekteverzuim en de instroom in de WAO zal hij denken.
Bij veel werkgevers bestaat het overleg hierover met de werknemers eruit dat er een mededeling op het publicatiebord verschijnt. Daar zit dan de goedkeuring bij van de OR die er door de werkgever is neergezet. Wet op de medezeggingsschap hoor ik nu al roepen. Laat me aub niet lachen, in veel sectoren kennen ze die niet eens.
Slechts een half jaar geleden is de nieuwe wet op de rijtijden in het Beroepsgoederenvervoer ingegaan die is afgeleid van de arbeidstijdenwet en nu wil hij het er al weer uitgooien.
Voor een deel zal het wellicht wel draaien om bezuinigingen. De arbeidsinspectie krijgt op deze manier veel minder te doen en kan dus flink worden ingekrompen. Men kan er toch niks meer tegen doen als er veel te lang wordt gewerkt en er te weinig pauzes worden ingelast, want er bestaat straks geen regelgeving meer over.
Als er al gekozen zou worden om werkgevers en werknemers dit in de CAO te laten regelen zou er dus een verplichting dienen te komen van het hebben van een dergelijke collectieve arbeidsovereenkomst. Zolang die er niet is kan je dergelijke zaken nu eenmaal niet afspreken.

Hopelijk zijn er nog partijen die de onzinnigheid hiervan inzien en dit kabinet gaan terugfluiten en een blokkade gaan leggen tegen deze veramerikanisering.

G. Arts

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list