staatsrechtelijke vernieuwing

Tjerk Jouwstra tjouwstra at WXS.NL
Fri Nov 28 21:03:48 CET 2003


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Echte demokraten,

Vanavond is het kabinet accoord gegaan met de voorstellen van Tom de Graaf voor invoering van een variant van de evenredige vertegenwoordiging: een deel van de gekozen parlementariërs wordt evenredig gekozen via het districtenstelsel. Bravo voor Thom, hij maakt echt vaart met de hoogstnoodzakelijke bestuurlijke vernieuwingen, zoals ook al met de gekozen burgemeester in 2006, en dat, terwijl we met maar 6 zetels vertegenwoordig zijn in de TK, en we, toen we er 24 hadden, niets deden. Maar toch 2 kanttekeningen:

-Het is jammer, dat we als staatsrechtelijk zuiveren, ja, de enige echte Donners! (die van het staatsrechthandboek Pot-Donner) hier de opportunistische weg kiezen, door wat verkrampt grondwetswijzigingen te omzijlen. De nacht van Wiegel was traumatisch, en uit pragmatisme, cq opportunisme begrijp ik de deshalve door Thom gekozen route. Het is onwaarschijnlijk, dat beide voorstellen via de constitutieve weg eenn meerderheid behalen: twee lezingen, een ontbindng van het parlement en vervolgens een tweederde meerderheid. Het huidige, zichzelf conserverende systeem trekt dat niet. Maar het blijven wanproducten, als ze beide de streep al halen. Toch: een bravo!

-Thom wil pakweg 20 districten. Met Andeweg, vandaag in de Volkskrant, ben ik van mening, dat zulke grote districten onvoldoende beantwoorden aan de beoogde doelstellingen van het duale districtenstelsel: de districten worden domweg te groot. Dan nog liever 75 districten, die ieder een parlementarier kunnen kiezen!

Maar toch, bravo Thom,

Groet,

Tjerk





**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list