Normen en waarden: een nieuw strafbaar feit

Martin Poorter martin.poorter at TIP.NL
Sun Oct 6 12:35:48 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Normen en waarden: een nieuw strafbaar feit.

In het debat over normen en waarden zullen de meeste mensen zich wel kunnen vinden in de stelling dat volwassenen naar minderjarigen een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. Als wij, volwassenen, kinderen geen normen en waarden bijbrengen, wie dan wel? Hou dit even vast.

Nu omvatten normen en waarden een heleboel en bovendien kunnen de normen en waarden van mensen van elkaar verschillen. Mijn normen en waarden zullen hoogstwaarschijnlijk op een aantal punten afwijken van uw normen en waarden. Dat is niet erg en maakt het leven boeiend, al is het wel wenselijk voor de leefbaarheid in de maatschappij als een basisset normen en waarden met elkaar gedeeld wordt.

De normen en waarden in het Wetboek van Strafrecht maken onderdeel uit van die basisset. Goed, over onderdelen ervan wordt gediscussieerd en de basisset is ook niet onveranderlijk. Maar over het algemeen zijn we het er toch wel over eens dat de normen die zijn neergelegd in het WvS dienen te worden gehandhaafd.

Dan nu terug naar die bijzondere verantwoordelijkheid van volwassenen. Een volwassene die een minderjarige betrekt in een strafbare handeling is (ook) bezig de betrokken minderjarige verkeerde normen en waarden bij te brengen. Dat is een ernstige zaak, want het kan grote gevolgen hebben voor deze minderjarige, maar ook voor de maatschappij. Het kan de eerste stap naar een criminele loopbaan zijn, met alle gevolgen van dien.

Even enkele praktijkvoorbeelden:
-jeugdige drugskoeriertjes
-verkoop gestolen goederen aan jeugdigen
-helen van gestolen goederen van jongeren
-kinderen inschakelen bij zakkenrollen of winkeldiefstallen
-bendevorming waarbij jeugdigen betrokken zijn
-enfin, leest u de kant van de komende week maar eens goed en u vindt vast nog wel andere voorbeelden.

In al deze gevallen betrekt een volwassene een minderjarige in criminele activiteiten. De minderjarige wordt door de volwassene "misvormd". Veel jeugdigen worden zo door de grote broer of andere "grote jongens", vader, oom of zomaar een volwassene gestuurd in de verkeerde richting.

Ik pleit ervoor om als afzonderlijk strafbaar feit in het WvS op te nemen: het bij het plegen van een misdrijf betrekken van een strafrechtelijk minderjare. Naast gevangenisstraf en een boete kan als bijzondere voorwaarde gelden het meebetalen aan de maatregelen die jegens de minderjarige moeten worden getroffen om hem/haar te corrigeren. Vooral die boete en genoemde bijzondere voorwaarde kunnen de calculerende volwassen crimineel er wellicht van weerhouden minderjarigen te corrumperen. Als heler kun je je maar beter alleen inlaten met volwassen dieven en afnemers, want anders kan het je letterlijk duur te staan komen.

Voor de strafrechtketen hoeft dit niet veel extra inspanning op te leveren. Er hoeft niet speciaal naar dit nieuwe strafbare feit te worden gerechercheerd. Je krijgt het als het ware kado bij je gangbare opsporingswerk. Als je dan verder terughoudend bent met het eisen van gevangenisstraf en het vooral zoekt in de financiele sancties levert het eerder geld op dan dat het geld kost.

Maar om dat geld is het natuurlijk niet te doen. Het gaat er om de drempel tussen goed en kwaad wat te verhogen. Het is toch vreemd dat het WvS wel bijzondere bescherming biedt aan jeugdigen als er sex in het spel is, maar niet als het gaat om corrumperen van jeugdigen op andere gebieden.

Dank u voor uw aandacht.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list