Ziekenhuizen functioneren erg slecht

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Fri May 24 08:55:51 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Bert Bakker en anderen,

En weer krijgt Pim Fortuyn postuum gelijk. Had hij de waardering en erkenning waar verdiend eerder maar gewoon gekregen. Had zeker een hoop ellende bespaard en was hij waarschijnlijk veel minder gedemoniseerd en veel actiever in het landsbelang beschermd en beveiligd. Maar dat is wellicht ten dele therapeutisch verwerkend denken van mij  ;-)

Fritz van Rikxoort

PS
"wordt vanochtend naar buiten gebracht in het VPRO-radioprogramma Argos"

http://www.trouw.nl/

Ziekenhuizen functioneren erg slecht
van onze verslaggever
2002-05-24  -  geef uw reactie op dit artikel 

AMSTERDAM - De ziekenhuizen hebben menskracht genoeg om de zorgvraag aan te kunnen. Dat er desondanks lange wachtlijsten zijn, komt door slechte planning, weinig samenwerking, een hoog ziekteverzuim en veel onnodig werk.


Dat staat in een ongekend kritisch rapport van het ministerie van volksgezondheid (VWS) en de inspectie voor de gezondheidszorg (IGZ). Het nog vertrouwelijke concept-rapport is opgesteld in opdracht van minister Borst (3/5)M8L (volksgezondheid) en wordt vanochtend naar buiten gebracht in het VPRO-radioprogramma Argos. Borst wilde weten waarom de wachtlijsten voor de ziekenhuizen vrij constant bleven, ondanks vele tientallen miljoenen extra. De onderzoekers voerden hiertoe gesprekken met medisch specialisten, directeuren en andere medewerkers in acht - als actief bekend staande - ziekenhuizen. 

Dat levert een onthutsend in kijkje in de doorgaans gesloten ziekenhuissector op. Zo staan operatie-afdelingen bekend om hun tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen, waardoor veel operaties niet kunnen doorgaan. Het personeel zelf noemt echter heel andere redenen voor ongebruikte operatietijd. Patiënten worden te laat opgeroepen voor een ingreep. Wanneer zij dan niet kunnen komen, is het intussen te laat om een volgende patiënt op te roepen. Daarnaast doet de ene chirurg drie keer zo lang over een ingreep als een andere. Specialisten spreken elkaar daar meestal niet op aan.

Grote verschillen zijn er ook tussen artsen bij het vaststellen of een behandeling nodig is. Hiervoor bestaan gewoonlijk geen protocollen. Dat leidt, stellen de onderzoekers, tot veel onnodige ingrepen. Eén orthopedisch chirurg zei zelfs dat 98 procent van de kniekijkoperaties niet terecht is. Toegeven aan een patiënt die zo'n operatie wil, 'net als beroemde voetballers', heeft een grote aanzuigende werking. 

De wijze van financiering zorgt volgens de onderzoekers voor langere wachtlijsten. Harder werken betekent sinds 1994 niet meer dat specialisten automatisch meer geld krijgen. In één ziekenhuis zeiden de oogartsen de wachtlijsten zó weg te kunnen werken, maar dat eerst het tarief maar moet worden verdubbeld. Voor ziekenhuizen is het financieel vaak gunstiger een patiënt een paar dagen op te nemen, dan poliklinisch te behandelen. Drie van de onderzochte ziekenhuizen zijn daarom bezig het aantal dag behandelingen terug te brengen, en te vervangen door - onnodige - ziekenhuisopnamen. Ziekenhuizen beseffen wel dat de vraag naar zorg verder zal toenemen door de vergrijzing en nieuwe behandelwijzen.

Concreet doen ze echter weinig om hier op te anticiperen, aldus de onderzoekers. En terwijl het personeelstekort veel wordt genoemd als oorzaak van de wachtlijsten, staat een goed beleid bij ziekteverzuim vaak nog in de kinderschoenen. Dit terwijl één procent daling van het ziekteverzuim meer dan voldoende zou zijn om het huidige tekort op te lossen.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list