Bescherm de kleine zelfstandigen!

Maarten Bessem maarten at BESSEMENPARTNERS.NL
Mon Jul 22 18:17:21 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Mijn politieke standpunt met betrekking tot een centraal lokatiebeleid ten behoeve van detaillisten is als volgt:

De nederlandse winkelmarkt is verre van ideaal. De individuele configuratie van het gemiddelde winkelobject is zelden optimaal doordat de winkelobjecten gelegen zijn in de historische binnensteden, waar veel consessies moeten worden gedaan ten aanzien van het gewenste oppervlakte, layout en vrije hoogte, alsook diepte- versus breedtematen en niet te vergeten een statisch aanbod. Dit is een logische consequentie van het centrale overheidsbeleid welke voorziet in dynamische stadcentra. Teneinde ook een evenwichtig leefklimaat in de stadcentra te behouden werken alle betrokkenen samen aan velerlei richtlijnen zoals de bereikbaarheid, parkeerproblematiek, bevoorrading, overlast, beveiliging en branchering. Genoemde beperkingen leiden in voorkomende gevallen tot hogere kosten en beperkingen in het produktaanbod. Extra spanning ontstaat ten tijde van economische voorspoed waarbij de eenzijdigheid in het winkelaanbod op de toplokaties verder toeneemt daar individuele ondernemers hoge overnamesommen geboden krijgen door (inter)nationale winkelbedrijven.  Toch is dit alles acceptabel, daar de binnensteden over het algemeen een gewenst vestigings-, verblijfs- en woonklimaat hebben. Er wordt enorm geinvesteerd door gemeenten en partikulieren. 

Hieruit blijkt dat markt zich aanpast aan de kaders die door de regelgeving geschapen wordt, ondanks de kostprijsverhoging. Maar hieruit vloeit ook voort dat de rekening deels neergelegd wordt bij de consument, maar anderzijds ook gefinancierd wordt door kostenbeheersing. Kleine middenstanders zijn in dit systeem in het nadeel, door gebrek aan management-, inkoop- en distributiekwaliteiten. Voor zover dit type ondernemer op een "duurdere lokatie" is gevestigd heeft deze ondernemer veelal de mogelijkheid om zijn positie daar om te zetten in liquiditeiten en uit te wijken naar een 'aanleunende' lokatie.

Ik pleit voor handhaving van het centrale beleid dat buitenstedelijke winkelcentra beperkt, maar pleit ook voor een progressief beleid welke bijdraagt aan een gedoseerde verruiming van het winkelaanbod in de binnenstedelijke gebieden opdat een produktverbreding en prijsverlaging op kan treden.

Maarten Bessem

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list