Bescherm de kleine zelfstandigen!

Hein van Meeteren heinwvm at CHELLO.NL
Mon Jul 22 15:50:30 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

At 15:07 22-07-2002 +0200, Mark Koek wrote:


> Volgens jouw > visie, concludeer ik, zijn alle sociaal zwakkeren dus ondermaats
>> presterenden. Alleen de sterken presteren goed of bovenmaats.
>> Politiek gezien, als ik zo vrij mag zijn, riekt je stellingname naar
>> een  kille benadering.
>
>Nu verander je een potentieel interessante discussie in een woordspelletje, Hein. Het is maar net hoe je 'ondermaats' uitlegt.

Het is maar wat je een woordspelletje noemt. Ik begrijp uit Maartens reactie dat hij het simpele gegeven dat de huurders de huurverhoging niet kunnen opbrengen, en zich dus gedwongen voelen te vertrekken, opvat als "ondermaats presteren". Tegen dat beeld verzet ik me.

>Het is het soort retoriek waarmee, als ik er ook even een voorbeeld van mag geven, socialisten hun toevlucht zoeken als ze een discussie op argumenten verliezen. Dan ben je opeens 'kil' en 'hard'.

Ja, argumenten en redelijkheid zijn één kant van de zaak, gevoelens zijn een andere kant. dat betoog ik al vanaf het prille begin. Maar in ons redelijke, genuanceerde, over-argumentatieve D66-gezelschap is het uiten van boosheid over (vermeend) onrecht iets dat je meteen doet belanden "bij de socialisten". Overigens vind ik die generalisatie van de socialisten ook niet zo fraai. Er zijn me uiterst rationele en genuanceerde socialisten bekend.

>Er is niets sociaal superieurs aan het kunstmatig handhaven van niet-productieve banen.

Over sociale superioriteit heb ik het geenszins. En het (eventueel kunstmatig) handhaven van bepaalde banen is zelfs Paars beleid geweest (en ervoor). Ik denk aan gesubsidieerde banen (kunstsector) en Melkert-achtige banen. Allemaal correcties op de (soms té harde ) marktwerking.Of moeten we de vaste boekenrprijs  ook maar afschaffen? En de subsidies op bepaalde onrendabele, maar cultureel oh zo belangrijke kunstuitingen?

Misschien moeten we bepaalde middenstandsbedrijven gewoon gaan subsidiëren, je brengt me op een goed idee.

>Waar je de betrokkenen op de korte termijn wellicht een dienst bewijst berokken je de samenleving als geheel op termijn flinke schade.

Oh ja? Welke schade veroorzaakt het Europese landbouwbeleid (behalve dan weer aan de derde Wereld, maar dat is weer andere discussie)? Welke schade veroorzaakt de subsidie aan fanfares en streekorkesten? Welke schade veroorzaakt het Fonds voor de Letteren? Od fe subsidies aan Nederlandse filmproducties? Hé, in welke partij zit ik eigenlijk? IJzeren vrije marktdenkers?

>> Waarom zoui je appels niet met peren mogen vergelijken. Onzinnig vind
>> ik dat vergelijkverbod altijd. Ik vergelijk graag appels met peren,
>> of kersen met aardbeien, of Nederlanders met belgen etc etc.
>
>Meer woordspelletjes.

Het is maar wat je een woordspelletje noemt. Elke discussie is een soort woordspelletje. Woorden zijn de enige communicatiemiddelen die we op zo'n lijst als deze hebben (vandaar ook veel misverstanden, wat vaak zie je de glimlach of de spot niet achter bepaalde woorden). Appels en Peren: Maarten zegt dat ik de VS en Nederland niet mag vergelijken. Dat doe ik toch, alleen al omdat ik vind dat Nederland meer en meer veramerikaniseert. Ook al bestaat er in de VS inderdaad een ander huurregime, er zijn zeker vergelijkingen te maken.Vooral als het gaat om bijvoorbeeld sociologische, demografische en/of economische ontwikkelingen.

>> Het enige dat ik wil aantonen, of aannemelijk maken, is dat binnen
>> het formele raamwerk van de wet allerlei vunzigheid kan plaatsvinden.
>> We hebben vervolgens de politiek (en de journalistiek) om zulke
>> situaties bloot te leggen en waar nodig te corrigeren. De markt is
>> niet alles.
>
>Wat Maarten volgens mij probeert te zeggen is dat minder wetgeving hier  een betere oplossing zou zijn dan meer. En ik geloof dat hij de discussie aan het winnen is.

Dat is en kwestie van smaak. Maar ik ben blij dat hij jou aan zijn zijde heeft gevonden.

>[...]
>
>> We moeten als sociaal liberalen het evenwicht bewaken,
>> desnoods door regulering van de huurprijs (dus afwijking van de
>> indexering).
>
>Dat kan alleen het uiterste middel zijn (want draagt vele gevaren in zich). Volgens mij biedt de uitleg van Maarten een hoop aanknopingspunten voor elegantere maatregelen.

Minder regelgeving. Dus meer vrije marktwerking. Concentratie van ketens aan de rand van de stad. Nee, ik ben bang dat de groten dan helemaal de kleinen gaan opeten. Kijk eens wat er gebeurt (weer appels en peren) in de dagbladwereld (persconcentratie), in de agrarische wereld (kleine bioboeren worden verdrongen door agro-industriën), in de entertainment-wereld, in de avocatuur (kleine advocatenkantoren worden meer en meer verdrongen door Amerikaanse en Britse multinationals) etc. Europa gaat ons voor: daar waar de markt harder, groter en vrijer wordt, juist daar moet meer gewaakt worden tegen machtsconcentratie, machtsmisbruik, oneerlijke concurrentie enz.

>Je wekt een beetje de indruk dat je valt voor de SP-werkwijze: in de stad een concreet probleem ontdekken en dat vervolgens toeschrijven aan Het Grootkapitaal en het willen oplossen met rigide overheidsoptreden.

Maak er maar een karikatuur van Mark. Be my guest. De SP is daarbij gans niet zo'n domme partij. Ze geniet niet mijn politieke voorkeur, maar haar voor de gewone man herkenbare aanpak spreekt me wel aan. Zij hebben inmiddels tien zetels, wij zeven....

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list