Bescherm de kleine zelfstandigen!

Maarten Bessem maarten at BESSEMENPARTNERS.NL
Mon Jul 22 10:56:43 CEST 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Beste Hein en anderen,

Zonder gezegend te zijn met alle "in's" en "outs" van dit individuele geval in de Utrechtsestraat is het wellicht zinvol jullie te informeren dat de nederlandse wetgeving zoals deze specifiek handelt met betrekking tot bedrijfsruimte voor de detailhandel (winkelruimte) als sociaal te bestempelen valt, daar de rechten van de huurder zoveel mogelijk beschermd worden. 

In elk voorkomend geval waarbij de verhuurder een aanpassing van de huurprijs verlangt welke overeenkomt met de gangbare prijzen, zal dit nimmer in een trendzettende huurprijs resulteren. De verhoging wordt namelijk afgesteld op de gemiddelde huurprijs van vergelijkbare objecten van de afgelopen vijf jaar. Het is nagenoeg onmogelijk om een huurder het pand te doen laten verlaten, tenzij partijen dit in onderling overleg overeenkomen, waarbij huurder bijna altijd een fikse uitkoopsom realiseert.

Veel vaker komt het voor dat huurders met een relatief lage huurprijs (in verhouding tot de lokatie) hun rechten doorverkopen aan een ander: de overnamesom. Dit levert de verhuurder niets op. Deze moet wachten tot ommekomst van de looptijd om een procedure te starten. deze procedure is uitsluitend gericht op de huurprijs en het is onmogelijk deze te richten op een beïndiging van de huurovereenkomst. De huurovereenkomst loopt altijd gewoon door!

Nu kan het zijn dat huurder X op de Utrechtsestraat niet de juiste bedrijfsformule heeft om die omzetten te draaien die die lokatie rechtvaardigd. Daarmee creert hij indirect ook een negatief effect voor de andere winkeliers op die lokatie omdat hij blijkbaar onvoldoende consumenten weet te trekken. Ondernemer X is vooraleerst ondernemer en diens doelstelling is altijd om voldoende omzet te draaien. Blijkbaar loopt de alwetende consument met diens uitgavenbudget liever elders. Dat maakt hem niet tot een slechte ondernemer, maar wel tot één die er verstandig aan doet op een lokatie te zitten waar de consument minder veeleisend is.

De verhuurder is niet boosaardig of crimineel, daar zorgt de wetgever wel voor: hij kan immers slechts een redelijke huurprijs verhoging realiseren, en nooit de maximale. Dat is niet hardvochtig of asociaal: dat is redelijk! Als je dan als ondernemer het redelijke niet haalbaar vindt, dan heb je een probleem.

Maar in welke sector heb je dat dan niet?

Maarten Bessem

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list