Wat betekent dit concreet?

Wim Rampen (thuis) w.rampen at PLANET.NL
Sun Feb 3 14:00:53 CET 2002


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

In aansluiting op de uitroep in mijn vorige mail, volgt hier een nadere invulling van de vraag:

Wie heeft er suggesties voor middelen die erop gericht zijn om de
burger zoveel mogelijk zelfsturend te laten zijn in zijn eigen
wijk/school/werk, en ook: waar ligt de grens van het "zoveel mogelijk".


De belangrijkste conclusie uit deze mail was:

De politiek is teveel een discussieplatform voor denkers, die visies
uitwisselen en bekritiseren. Onze maatschappij vraagt nu meer om DOENERS,
die visie weten om te zetten in CONCRETE acties. Uiteraard moet D66 geen
kans voorbij laten gaan om haar visie te poneren, het is nu ook de tijd om
aan te geven hoe we die visie gaan realiseren.

Uit het D66 verkiezingsprogramma "toekomst in eigen hand" valt op te maken dat we veel doen met Visie en aangeven dat we een grote voorstander zijn van meer invloed van de burger. Veel verder dan "gekozen premier / corrigerend en initiërend referendum / gekozen burgemeester en een meer duaal stelsel komen we echter niet. Een aantal voorbeelden uit het verkiezingsprogramma:

1. Onderwijs
punt 3: D66 vindt dat professionals en ouders de schoolbesturen moeten vormen. In het voortgezet onderwijs wil D66 een versterking van de medezeggenschap van de leeringen. 
punt 5: Ouders moeten instemmingrecht hebben over de grondslag en onderwijsvisie van de school.
punt 13: Als de buurt, ouders en/of kinderen aangeven voorstander te zijn van een brede school in hun directe leefomgeving, dan moet de overheid de voorzieningen mogelijk maken door extra budget te verlenen. 

Drie punten in de onderwijssectie die meer zeggenschap bepleiten voor direct betrokkenen. Ook drie punten die wel een visie aangeven maar helaas geen concrete middelen. 

2. Omgaan met schaarste
punt 62: De overheid garandeert dus een hele goede informatievoorziening. 
punt 78: D66 wil wonen weer aantrekkelijk maken. De openbare ruimte teruggeven aan de mensen. Zij krijgen invloed op de architectuur van huizen en gebouwen en op vormgeving van de straat. .. Meer zeggenschap, minder regels. 
Punt 80: D66 wil dat huurders meer zeggenschap krijgen over beheer en onderhoud van woningen en de mogelijkheid van een individuelere inrichting. 

4. Een levendige democratie
punt 140: D66 vindt dat iedere gemeente samen met haar inwoners voor elke buurt een integraal veiligheidsplan moet opstellen. 

Kortom: er zijn voldoende onderdelen in deze maatschappij waar we meer zeggenschap voor de direct betrokkenen prediken. Een uitstekend uitgangspunt. Het gaat er echter meer en meer om dat we de betrokkenen dan ook de middelen geven om die zeggenschap te pakken. Over deze middelen wordt te weinig gerept. Wellicht dat een verkiezingsprogramma te uitgebreid zou worden en zijn de middelen er wel. Op de web-site van D66 kwam ik ze echter ook niet tegen. 

D66 moet zich gaan richten op het ontwikkelen van een "blue-print" ten aanzien van besluitvorming in de directe leefomgeving. Een soor richtlijn "statuten" voor ondernemingen/organisaties/scholen/woning-coöperaties/(de)centrale overheden etc. Een richtlijn die aangeeft hoe je een besluitvormingsproces inricht conform het door D66 beoogde model. Dus niet over de inhoud, maar puur over de vorm van besluiten nemen, wie er deel kunnen/moeten/mogen nemen, randvoorwaarden inbouwen en draagvlak genereren. Dit dient vergezeld te gaan van een "communicatierichtlijn", een roadmap voor besturen die er op gericht is helder te communiceren ten aanzien van het beleid en de voorgestelde keuzes, alsmede ten aanzien van de wijze waarop de betrokkene invloed kan uitoefenen.

Uiteraard is er niet één blueprint te maken. mijns inziens zullen er twee modellen moeten komen: één voor overheden en één voor organisaties met een publieke functie. De ondernemingen zijn met hun "ondernemingsraad" al aardig voorzien. Deze blueprints en communicatierichtlijnen kunnen opgesteld worden door een projectgroep die onder de verantwoordelijkheid valt van het wetenschappelijk bureau. Naast het opstellen ervan behoort tot de opdracht ook het inventariseren van succesverhalen en missers, die op deze problematiek betrekking hebben. Zo wordt gebouwd aan een kenniscentrum op het gebeid van praktische zeggenschap en invloed. De blueprints en communicatierichtlijnen alsmede de opgebouwde ervaringskennis dient D66 vervolgens actief te vermarkten. Gewoonweg aanbieden aan organisaties op wie het betrekking heeft en ze actief begeleiden bij het inrichten van proeftuinen en implementaties. Op deze manier zet D66 zich in de markt als een partij die daadwerkelijk vorm geeft aan bestuurlijke vernieuwing en democratisering. Wellicht lijkt dit meer een taak voor de overheid zelf, maar daar hebben ze al veel te lang mee gewacht. Daar wordt nog steeds gedacht en te weinig gedaan. Tijd om de toekomst in eigen hand te nemen...ook voor D66.

Groet,

Wim Rampen

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list