Tolpoort sluit eiland af.

John Stuurman jostu at WANADOO.NL
Mon May 22 22:58:42 CEST 2000


Beste lijsters,
Het navolgende standpunt heeft D66 Oud-Beijerland heden ingenomen. Ik vraag met name reacties op de juridische kanten van deze proef, die de 85.000 inwoners geen enkele onbetaalde mogelijkheid van reizen meer toelaat. (Via de zuidelijke ontsluiting - Hellegatsplein - is het naar Rotterdam tenminste 3 x zo ver rijden 3x 20km. 

Alleen nog gratis naar het zuiden. D66 Oud-Beijerland tegen proef rekening rijden.

Oud-Beijerland, maandag 22 mei - Paars 2 lijkt eruit. Autominister Netelenbos heeft haar fileplan erdoor. Tien miljard extra voor de mobiliteit. De gevolgen voor de Hoeksche Waard lijken klein. Net na de Heinenoordtunnel zal van 2002 tot in elk geval 2004 een experimentele tolpoort verschijnen. Van pakweg 7 tot 9 uur mag je er voor 5 gulden onderdoor. Er zitten in het plan ogenschijnlijk geen echte verbeteringen voor het openbaar vervoer in ons gebied.
Commentaar: Over de effectiviteit van een tolpoort kan je van mening verschillen. D66 Oud-Beijerland laat die discussie waar het hoort: in de Tweede Kamer. Anders is het met de bijzondere positie van het eiland Hoeksche Waard. Met de Barendrechtse brug, die later werd vervangen door de Heinenoordtunnel werd het eiland echt ontsloten in noordelijke richting. Dat er vervolgens betaalde ontsluitingen in het westen( veer Hekelingen-Nieuw Beijerland) en het oosten (de Kiltunnel) waren, werd niet echt als positief ervaren, maar er waren in noordelijke en zuidelijke richting in elk geval alternatieven om het eiland af te komen. Nu er in het noorden een tolpoort zal verschijnen betekent dit dat er voor de inwoners van de Hoeksche Waard in de ochtendspits geen enkel onbetaald alternatief overblijft. D66 vraagt zich af of dit eigenlijk wel kan. Bij betaalstroken en tolwegen is er altijd een alternatieve weg waarover je je mogelijk met enige vertraging, maar in elk geval zonder betaling over kan voortbewegen. Bij het opstellen van de tolpoort op de A29 valt de Hoeksche Waard terug naar een eilandpositie uit de voor-vorige eeuw. Het valt niet te verwachten dat werkgevers in de stadsregio zodanig mee zullen werken dat de Hoeksche Waarders zonder nadeel kunnen reizen (andere werktijd dus) Daarom pleit D66 Oud-Beijerland voor een ontheffing voor de inwoners van de Hoeksche Waard. Nummerborden genoteerd binnen een Hoeksche Waardse postcode moeten worden vrijgesteld. Dat gaan we dan meer eens voorstellen aan de minister. Als ze terugschrijft hoort u van ons.  
Het is trouwens de vraag of de invoering van het rekeningrijden, met name voor de Hoeksche Waardse situatie, in strijd is met het recht op bewegingsvrijheid. In ons geval is er voor de automobilist immers geen enkel alternatief voor handen. Daarom komen wij graag in contact met een jurist(e) die ons kan helpen bij een bezwaar bij bij voorbeeld de Europese Commissie. Is deze vrijheidsbeperking in strijd met het Europees recht?
Voor alle helderheid: D66 Oud-Beijerland neemt geen standpunt in over de invoering van het rekening rijden in zijn algemeenheid. Daar gaat de Tweede Kamer over en dat willen we zo houden. Het gaat ons om de specifieke situatie dat het eiland enkele uren per dag slechts via betaling te verlaten zal zijn

Kijk voor de inhoud van de plannen nog even op om het even:

www.d66.nl/afdeling/oudbeijerland/index.htm

www.d66.nl/afdeling/oudbeijerland/file.htm

Groet,
John Stuurman
Oud-Beijerland.
d66ob at wanadoo.nl

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000522/d4fb4ba4/attachment.html>


More information about the D66 mailing list