CATO....spotten!

VoMiGEN vomigen at WXS.NL
Thu Jun 8 08:45:55 CEST 2000


CATO.spotten!



Het was de democraat minister Borst die tijdens het algemeen overleg biodiversiteit in april '99 opmerkte dat ze het woord genetische manipulatie niet prettig vond. Ze deed een beroep om dit woord te wijzigen in modificeren. 

Op de PvdA conferentie, 'weet wat u eet' van 8 mei j.l. zei de democraat minister Brinkhorst nog eens dat het woord manipuleren bij de consument een negatieve klank heeft en deed een beroep om in het vervolg over modificeren te praten. 

Groen Links denkt daar anders over en zet op dit punt in haar nota 'Genen zonder risico' de hakken in het zand. Zo lezen we op pagina 3 onderaan:

'Er is in deze nota gekozen voor de term genetische manipulatie en niet voor genetische modificatie omdat eerstgenoemde omschrijving volgens van Dale nauwkeuriger is. 

Dit jaar komt bij de examens biologie de terminologie genetische manipulatie niet meer voor omdat dit door de overheid is gewijzigd in modificeren. Modificeren wordt sinds mensenheugenis door biologen gebruikt om veranderingen in natuurlijke processen aan te geven. Het door de overheid gebruikte woord modificeren i.p.v. manipuleren is niet alleen erg verwarrend maar zien wij als een ernstige manipulatie van de werkelijkheid. 

Citaat Z.K.H. Koningin Beatrix: De wetenschap heeft ons geleerd dat mensen vooral spotten met datgene wat zij van betekenis vinden. (Volkskrant 5/4/00)



  a.. Cato, Marcus Porcius Maior een Romeinse staatsman 234- 149 v. C. Zijn waarschuwingen werden in zijn tijd genegeerd met als gevolg dat een leger van 50.000 Romeinen, bij Cannae, sneuvelden in een strijd tegen Hannibal een beroemde generaal uit Carthago die met zijn olifanten en leger over de Alpen trok en Italië binnenviel. Ook trad Cato op tegen symptomen van corruptie in de regerende klasse en hij stond bekend om zijn kritiek op moreel sociaal en economisch gebied. Cato. vlugschriften is een initiatief van de stichting VoMiGEN (Stichting ter Voorkoming Misbruik Genetische Manipulatie) Rotterdam. 010- 2251433. Kenmerk 00211cat1050600. Donaties grio 8072426 t.n.v. VoMiGEN.

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20000607/b6eb179a/attachment.html>


More information about the D66 mailing list