Geen zorgen over Paul

B.Buma stractic at EURONET.NL
Sun Nov 14 16:50:46 CET 1999


Vaak lees ik hier (en elders) zorgelijke opmerkingen over hoe Paul Rosenmuller met onze ideeen wegloopt.
Kunnen we misschien weer eens met wat meer zelfbewustheid rondlopen?
Ten eerste loopt Paul niet met onze ideeen weg, het zijn z'n eigen, en ten tweede, zijn het onze ideeen?

Neem nu het nieuwe idee van Groen Links om aandelen te kopen en zo via de aandeelhouders vergadering invloed uit te oefenen op bedrijfsbeleid. Zou dat een idee van ons zijn ??
Zoooooo ouderwets. Rechtsreeks uit de klassenstrijd, arbeiderszelfbestuur, nationalisering en vermogens aanwasdeling. Actiegroepen hebben hetzelfde  al veel langer gedaan en in de juiste rol (onrust creeeren, informatie verspreiden, informatie krijgen). 
Zij analyse is niet helemaal verkeerd, bedrijven bepalen in belangrijke mate de ontwikkeling van onze samenleving. Zijn oplossing zal hopelijk niet de onze zijn. Maar welke hebben we dan wel ?...................... Misschien kunnen we eens discussieren over een voorzetje:
In plaats van ons druk te maken over de rol van bedrijven in relatie tot de arbeiders (GL) of aandeelhouders (VVD?) stel ik voor dat we ons warm gaan lopen voor de verhouding tussen bedrijf en de klant. Tenslotte is het tegenwoordig de klant die door het bedrijf wordt geexploiteert (en dat mag je tegenwoordig rustig letterlijk nemen). Waar vroeger alleen nog maar jacht werd gemaakt op klanten of klanten verstrikt werden in commerciele netten op het moment dat ze een winkelstraat of centrum inliepen, worden ze nu als kasplantjes opgekweekt, als kippen in legbatterijen van gouden eieren ontdaan, uitgemolken etc. In plaats van een oogst per jaar kunnen klanten door moderne marketing technieken steeds vaker opbrengsten leveren. 
Dit terwijl de klant tegenwoordig een steeds belangrijker onderdeel wordt van het produktiesysteem. Zo is de klant bijvorbeeld met betrekking tot softwareontwikkeling, zowel arbeider, kaiptaalverschaffer en hij levert zelfs de grondstoffen (zeker in onstofffelijke produkten). Maar dit geldt ook in toenemende mate voor andere branches. In de auto industrie mag hij binnenkort helemaal zelf het ontwerp bedenken, bij zorgverzekeringen helemaal zelf zijn pakket samenstellen ( en het risico van verkeerde keuze lopen), bij girotel doet hij al alle handelingen zelf etc. Dat de exploitatie van klanten steeds sterker wordt kunnen we al vaststellen aan de hand van de vele "gratis" diensten welke worden aangeboden. Dit zijn soms heel waardevolle diensten, waarom dan gratis? Omdat er heel veel meer te verdienen is als je vervolgens deze klant kunt gaan exploiteren. Dit is een belangrijke reden waarom beleggers veel geldt stoppen in verlieslatende bedrijven met een sterk "klant explotatie concept".
Hier en daar is de tegenreactie al bespeurbaar. Klanten nemen de macht over, "klantenzelfbestuur" zoals rond het "produkt' Linux, waar de klant zowel de gebruiker als de maker is. 
Bedrijven realiseren zich steeds beter wat een (trouwe / gebonden) klant waard is. Een supermarkt klant besteed potentieel per jaar 10 a 15.000,- bij "zijn of haar" supermarkt, dat is in zijn totale levensduur ~ 400.000 a 600.000,-  Door sterk verbeterde "teelt" technieken wordt geprobeerd de klant dit bedrag ook bij het bedrijf te laten besteden. Maar zeg nou eens eerlijk, als ik als klant (blijkbaar) 400.000 a 600.000,- "investeer" in zo'n bedrijf, moet ik er dan ook niet wat meer zeggenschap over hebben ? Meer dan alleen maar de twijfelachtige keus om weer alle moeite te doen een nieuwe leverancier te vinden ? 
Sommigen zullen wellicht beargumenteren dat bedrijven toch heel veel moeite doen om de klant teverden te houden, klachten soepel af te handelen etc.? Dat is (bij de betere voorbeelden) weliswaar zo, maar dat is eigenlijk een hele paternalistische instelling. 
En bedenk maar eens, als jij je als klant bij een bedrijf meldt, gaat de beurswaarde van het bedrijf omhoog (soms genoeg om jou (eerste) aankoop te financieren). Zou je eigenlijk geen recht hebben op die toegevoegde waarde ?

Afijn, het is weer hoog tijd voor een nieuwe revolutie,

En om over na te denken:
Heb je het bovenstaande gelezen als :
- eigenaar van een bedrijf
- medewerker van een bedrijf
- aandeelhouder
- politicus
of
-als klant
En maakt dat uit voor wat je erbij voelt ?
Hoe gaan we daar eigenlijk mee om? met al die rollen?

vr gr
Bo







-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19991114/1109751d/attachment.html>


More information about the D66 mailing list