De hoorn erop.

J.H. Stuurman jostu at GIRONET.NL
Tue Jun 15 20:54:09 CEST 1999


Aan het hoofdbestuur en de Tweede Kamerfractie van D66.

Beste democraten,

Het navolgende artikel staat op de homepage van de Afdeling Oud-Beijerland/Korendijk. Bereikbaar via www.d66.nl/afdeling/beijer. Ik wil niet dat het an u voorbijgaat. 

Lijm opgedroogd, Apotheker eruit, maar wie heeft hier de regie? Wanneer gooien wij de hoorn erop ? 
    
    D66 maakt stormachtige tijden door. Terwijl de verkiezingsuitslagen er niet om liegen wordt onze o, zo aardige en verantwoording dragende partij vermorzeld door andere belangen. Dit is een oproep tot bezinning, want waar zijn we mee bezig ?

Ruim een jaar geleden winnen PvdA en VVD de verkiezingen. Niet omdat ze zo'n perfect beleid voorstaan, mar omdat zij de beoogde premiers op de lijst hebben staan. Kok of Bolkestein. In die strijd verbleekt D66 die angstvallig blijft inzetten op paars, mar daar vervolgens geen handen voor op elkaar krijgt. Vervolgens laat D66 zich overhalen om deel te nemen aan een kabinet en maakt zo Paars 2 mogelijk. Daardoor kan Kok premier worden en kunnen PvdA en VVD het ingezette beleid verder uitvoeren en gestalte geven. Geen kiezer heeft een natte droom van onze inspanningen om Paars 2 weer in het zadel te helpen. Hooguit zijn er nog meer kiezers die vinden dat bij voorbeeld GroenLinks herkenbaarder is. D66 blijft zakken in de peilingen.

Na 9 maanden komt er voor D66 een belangrijk item aan de orde in de Eerste Kamer: het referendum. Als het inmiddels al uitgeklede referendumvoorstel het niet haalt dan moet het kabinet het zonder D66 stellen. Zo roepen onze kopstukken in koor.
De geschiedenis is bekend. Wiegel torpedeert Paars en denk erom daar heeft hij een kleine vijf jaar op gehoopt. D66 zegt onverbiddelijk te zijn en vindt het opnieuw indienen van het referendumvoorstel een fopspeen. De magische kracht van onze vorstin doet de partijleiding van gedachten veranderen. Paars 2 wordt gelijmd. D66 komt er slecht vanaf. Het is niet de redder, maar de twijfelaar. Geen kiezer raakt opgewonden en niemand vraagt het verkiezingsprogramma aan.

Inmiddels loopt het debakel van de varkenswet als een rode draad door het kabinetsberaad. Op 26 april doet Apotheker een ultieme poging een moreel aanvaardbare werkwijze voor de sanering van de varkenstand er door te krijgen. De VVD is er tegen, wat dat zou gezichtsverlies betekenen voor van Aartsen, de ontwerper van de inmiddels door de rechter behoorlijk getorpedeerde wet. Dat doet Apotheker besluiten het bijltje erbij neer te gooien. Niemand heeft begrip voor zijn stap en het moment waarop hij die neemt. Ook zijn partij heeft geen verklaring. Later, om precies te zijn op 13 juni doet Hayo Apotheker zijn verhaal in het programma Buitenhof. Een perfect verhaal met een zeer hoog D66-gehalte: Hij wilde geen inmorele wet uitvoeren die varkenshouders zonder enige compensatie 20% liet inleveren. Hij had een andere methode bedacht, die weliswaar een jaar langer zou duren, maar die hetzelfde zou bereiken. Nu echter met de steun van de varkenshouders. Een topprestatie! En dan blijkt dat hij juist in verband met de demissionaire situatie gewacht heeft met zijn besluit naar buiten te komen. Op het moment dat hij weer zou moeten aantreden als volwaardig minister gooit hij de handdoek in de ring.

Eigenlijk een bekend verhaal tot nu toe. Maar waar was tijdens de crisis en het aftreden en de Bijlmer-enquete, waar was toen de partij ? Wie had de regie in handen om met gebogen rug en een raadplegend referendum min of meer op zak weer in Paars te stappen. Geen kiezer méér voor D66. Wie had de regie toen Els Borst zwaar onder vuur lag en een deel van de PvdA uit was op haar val ? Els moest het alleen doen, hoewel woordvoerder Van Walsum nog een poging deed. Waarom is er niet in de coalitie met de vuist op tafel geslagen ? Zijn we een volwaardige partner in de coalitie of niet.  Ronduit een slappe vertoning dus: Geen kiezer méér voor D66. Tenslotte heeft  een bewindsman in het kabinet het gigantisch moeilijk. Zijn voorstel scoort bijde bedrijfstak, de milieu-organisaties etc. Alleen redt hij het niet, maar wie organiseert de hulptroepen. Zijn Borst en Van Boxtel hem bijgevallen. Heeft De Graaf in het torentje zijn vuisten laten zien ? Niets van gemerkt. Zijn we dan toch geen volwaardige partner in de coalitievan Paars 2? Nu is Brinkhorst aangetreden en binnen enkele dagen zet hij zich af tegen Apothekers' anpak van de varkenswet. Weer een D66-bestuurder die het de VVD naar de zin gaat maken ? 

Wat mij betreft had de partij voet bij stuk gehouden en hadden PvdA en VVD zelf maar de scherven moeten ruimen. Eventuele verkiezingen hadden ons zetels gekost, maar vervolgens had de wederopbouw kunnen beginnen. Vanuit de oppositie werken aan een nieuwe toekomst, waarin ook een Kokloos tijdperk zal aankomen en de verkiezingen misschien weer over de inhoud gaan. Na deze gemiste kansen (we hadden er dus binnen korte tijd drie!) is het wachten op het volgende probleem met dit kabinet en ook dan zullen onze coalitiegenoten het weer zo dat wij de Zwarte Piet krijgen. Mijn advies: Bij een volgende gelegenheid laten zien wie we zijn, wat we willen en niets minder. Geen gehoor ? Dan de hoorn erop. 

John Stuurman, Israëlsdreef 12, 3262 NA Oud-Beijerland. Tel. 0186-618853, 646151. E-mail: jostu at gironet.nl. Fax 0186-646550. 

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990615/15579d20/attachment.html>


More information about the D66 mailing list