politieke verantwoordelijkheid/Bijlmer-ramp

Eddy Tulp eddytulp at DAXIS.NL
Sun Feb 7 21:13:28 CET 1999


Tijdens het congres kwam een interessante motie aan de orde van Suzanne Bakker e.a.
Strekking van die motie was dat Kok niet voor z'n beurt moet praten nu de enquete-commissie nog niet uit geenquetteerd is. Schorsingen zijn dus op z'n minst prematuur.

Die motie is helaas niet aangenomen, al was hij natuurlijk wel juist.
Wat meer is, de motie had wat mij betreft nog een te genuanceerde strekking.

Na de slachtoffers van de Bijlmer-ramp lijkt de grootste verliezer van deze hele affaire de politiek zelf te worden. Immers, binnen het kader van onze 'democratische' structuren zijn het toch ministers geweest die een situatie hebben getolereerd waarbinnen essentiele informatie bewust niet op de juiste plek terecht kwam.
Daar zijn zij politiek verantwoordelijk voor. Maar ook los van die daadwerkelijke invloed, is het in ons systeem zo, dat bij gemaakte fouten de desbetreffende politici dienen af te treden. Ook al had je het niet direct zelf in de hand! Zo werkt het systeem en alleen zo kunnen burgers vetrouwen in dat systeem houden. (Alom hoor je nu reeds dat het vertrouwen in de politiek door deze kwestie ernstig is gekrenkt!)

Pas daarna (dus na de politieke consequenties) komt de vraag aan de orde of ambtenaren hen regarderende regels hebben overtreden (en dat is hier nog maar de vraag). Het schorsen of ontslaan van ambtenaren kan gelukkig niet zo maar. Daar moeten zij welhaast bewust ernstige misstappen voor hebben begaan. En de enquetecommissie heeft wat dat betreft nog geen enkele conclusie getrokken.

De ministerraad doet er dus inderdaad wijs aan z'n mond te houden tot het eindrapport van de commissie. Vervolgens zal er een politiek debat moeten plaatsvinden met eventuele politieke consequenties. Pas daarna komen maatregelen ten opzichte van individuele ambtenaren aan de orde, maar dat is dan een zaak die zich buiten ons politiek gezichtsveld dient af te spelen.

Eddy Tulp
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990207/01f65b3b/attachment.html>


More information about the D66 mailing list