gemeentelijke commissies?

Ernst Debets edebets1 at EURONET.NL
Fri Aug 6 08:30:08 CEST 1999


Jos,

Dat raadsvergaderingen alles wat in fractievergaderingen en commissievergaderingen behandeld wordt nog eens dunnetjes overdoen is al lang geen geheim meer, in de meeste gemeentes gaat het zo.
In Zaanstad wordt gewerkt met een zgn.A, B en C agenda. Ik heb het eigenlijk nog niet meegemaakt dat er de afgelopen vier jaar A stukken op de agenda stonden buiten de begroting/meerjarenbegroting.
Meestal zijn het de B besluiten waar tot in de raad aan toe ellenlange discussies over gevoerd worden.
Alleen als er een onderwerp aan de orde is dat onder de burgers nogal aanspreekt (meestal omdat grote groepen van de bevolking tegen zijn), is de publieke tribune aardig gevuld. Zodra het betreffende voorstel is goedgekeurd door de raad verlaat deze menigte, veelal mopperend de raadszaal en zit de rad weer alleen met een handjevol die-hards (meestal bestuursleden van partijen en enige ambtenaren) op de tribune.
De C-stukken kunnen op verzoek van een raadslid of fractie bij het vaststellen van de agenda aan het begin van de raadsvergadering naar de B-agenda gezet worden, het restant van de C besluiten wordt als een totaal in stemming gebracht waarbij je kunt laten aantekenen te hebben tegengestemd. Het moge duidelijk zijn dat een C besluit naar de B agenda gaat als er de kans bestaat dat een meerderheid van de raad tegen dit besluit is. 
Bovenstaande inachtnemend durf ik te stellen dat de publieke belangstelling voor commissievergaderingen groter is dan voor raadsvergaderingen en met name bij die commissies waarin onderwerpen behandeld worden die "leven" bij de burgerij (o.a. stadsontwikkeling, verkeer en milieu).
Dit zijn de huidige ervaringen bij ons, echter niet tot een ieders tevredenheid.

Mvg,

Ernst Debets/D 66 Zaanstad
    -----Oorspronkelijk bericht-----
    Van: Jos van der Veer <josv at zeelandnet.nl>
    Aan: d66 nic.surfnet <d66 at NIC.SURFNET.NL>
    CC: platform d66 <Platform-D66-lokaal at onelist.com>
    Datum: woensdag 4 augustus 1999 16:36
    Onderwerp: gemeentelijke commissies?
    
    
    Een heerlijk lang zomerreces met geen vergaderingen voor de gemeenteraad. Tevens tijd om eens wat te filosoferen. Per maand gaat een groot gedeelte van mijn beschikbare politieke tijd op aan het bijwonen van gemeentelijke commissies. Tijd die ook besteed had kunnen worden aan contact met de mensen die mij gekozen hebben. En wat is die meerwaarde van de commissies? Fracties hebben van te voren vaak al een standpunt ingenomen dat uitgewisseld wordt. Van echte discussies vaak nauwelijks sprake. Een gemeenteraad waarin meestal alleen commissiestandpunten worden herhaald en een raad die totaal niet aantrekkelijk is voor belangstellenden. En dat terwijl de raad toch het platform moet zijn waarop wij ons manifesteren en verantwoording afleggen aan onze kiezers. Waarom schaffen wij het grootste gedeelte van de gemeentelijke commissies niet af en houden in plaats daarvan wekelijks of tweewekelijks een raadsvergadering waarop echt gediscussieerd kan worden door de gehele raad. 
    Te lange raadsvergaderingen? je zou kunnen werken met een A en B lijst. Een A lijst waarop de "hamerstukken"  staan vermeld en de B lijst waarop de punten waarover echt gediscussieerd kan worden. Een A stuk kan B stuk worden als een raadslid daarom verzoekt. 
    Natuurlijk, de uitwerking zal nog wel lastig kunnen wezen maar wat vinden jullie van het idee? Zijn er al ervaringen elders in het land mee opgedaan? 
     
    Met vriendelijke groet, 
     
    Jos van der Veer
    (Schouwen-Duiveland, 32 graden maar heerlijk aan het strand)
     

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/19990806/520a04d1/attachment.html>


More information about the D66 mailing list