[D66] 'Preppenvoor de oorlog? Daar is niks geks aan'

René Oudeweg roudeweg at gmail.com
Sat Jan 27 07:21:53 CET 2024


(Mijn preppakket omvat inmiddels een geigerteller, 200W uitvouwbare zonnepaneel + accu, noodradio, DVB-T free to air ontvanger, rantsoen, waterfilters, gasmasker en nog meer survival tools… / R.O.)

Limburger.nl 27/1:

Preppenvoor de oorlog? Daar is niks geks aan
achtergrond NOODPAKKETTEN
En vergeet vooral de koffie niet in het noodpakket, schrijft het Voedingscentrum. 
© Getty Images
Zijn we klaar voor „een tijdperk waarin we het onverwachte moeten verwachten”? Volgens NAVO-admiraal Rob Bauer doen we er goed aan ons alvast voor te bereiden op een oorlog. Minimaal met een radio, water en een zaklamp. De uitspraak maakt veel los, maar ‘preppen’ is zo gek nog niet.
Maastricht - Ben je voorbereid als de SHTF tijdens TEOTWAWKI? Codetaal, voor Shit Hits The Fan en The End Of The World As We Know It. Ofwel de apocalyps. Voor ‘doomsdaypreppers’ – de types met een schuilkelder vol jerrycans, blikken en batterijen – is dat bekende taal. Voor de rest van de mensen niet, velen hebben nog geen blik erwtensoep op voorraad. Onhandig, vindt NAVO-admiraal Rob Bauer. Hij riep vorige week – zoals geharde militairen dat regelmatig doen – mensen op zich voor te bereiden op een oorlog. Daarmee doelt hij niet op kruisbogen of zelfgemaakte bunkers, wel op noodrantsoenen en zaklampen. Zijn uitspraak sloeg in als een bom, ondanks dat de NAVO de woorden afzwakte. Zijn we soms vergeten hoe we ons moeten voorbereiden op een ramp?
Pleuris
Na Bauers oproep gingen we immers massaal zoeken naar noodpakketten, blijkt uit Google-data. Daarna liep het storm bij prepwinkels. Online zijn de rantsoenen op veel plekken uitverkocht, bij sommige winkels moet je daardoor lang wachten op je survivalpakket. Bij de Limburgse dumpstores merken ze al langer een interesse in overlevingsspul.
Maar die hype is niet bijzonder, zegt een medewerker van een Maasbrachtse dumpshop. Want die interesse komt en gaat door de jaren heen, afhankelijk van wat zich afspeelt op het wereldtoneel. Dat is ook te zien aan de zoekdata. Breekt er ergens de pleuris uit (denk aan de Russische invasie in Oekraïne of de coronapandemie), dan stijgt de vraag. Om er vervolgens jaren niet meer aan te denken.
De uitspraak van de admiraal kun je interpreteren als kritiek hierop: op de Nederlander die pas eten haalt vlak voordat hij gaat koken of geen cash in huis heeft. Maar zijn we echt zo slecht voorbereid? Dat is lastig te zeggen, want er wordt maar weinig onderzoek gedaan naar dit gedrag. Het platform Reddit geeft een indicatie dat de prepcultuur hier niet groot is. In de zogenoemde groep r/preppers zitten 400.000 leden, maar daar vind je niet veel Nederlanders. En die er zitten, zijn niet zo fanatiek als de Amerikaanse diehards. Die staan – mede dankzij de serie Doomsday Preppers – bekend om hun ondergrondse bunkers en militaire bewapening. In Nederland hebben we het vooral over ingeblikt fruit en een pakje speelkaarten.
Wc-papier
Dat is mede te danken aan het gegeven dat we hier de voorbereiding op rampen overlaten aan allerlei instanties. Van NL-Alert tot de veiligheidsrisico’s. Ook voert de overheid nauwelijks actieve voorlichtingscampagnes. Dat is bijvoorbeeld in Noorwegen en Zweden wel anders, waar burgers regelmatig geïnformeerd worden over preppen. In landen die grenzen aan Rusland of China zijn die voorbereidingen een stuk normaler. Dat kennen wij alleen nog van de Koude Oorlog. Pas als je ernaar gaat zoeken, zie je dat onze overheid een noodpakket aanraadt. Er is een website voor opgetuigd: Denkvooruit.nl. Zelfs het Voedingscentrum geeft tips voor een noodmenu, uiteraard op basis van de Schijf van Vijf. Ondanks het kennishiaat vermoeden wetenschappers dat mensen zich meer voorbereiden op rampen dan we denken. In een recente studie zagen zij bijvoorbeeld dat mensen rantsoenen aanlegden tijdens de pandemie. Dat doen we vooral als we het anderen ook zien doen, denk maar aan de run op wc-papier destijds.
Preppen is in realiteit onschuldiger dan het militante gedrag uit de VS. Kenners zien dan ook allerlei verschillende soorten preppers. Volgens Prepz – een grote webshop – heb je bijvoorbeeld de huis-tuin-en-keukenprepper, die hoogstens wat extra blikken eten in huis haalt. Verder op het spectrum zie je de survivalist prepper, die zich daarnaast ook overlevingstechnieken eigen maakt. Pas aan het uiteinde zit de doomsdayprepper, die zelfs de zombie-apocalyps de baas is. Zover gaan de meesten niet, de adviezen van de overheid zijn ook niet zo ambitieus. Paranoia
Tevens blijkt uit onderzoek dat in die fanatieke groep vaak complottheorieën ten grondslag liggen aan het preppen. Nederlands onderzoek achterhaalde bijvoorbeeld dat deze preppers hoog scoren op paranoia en cynisme. Langzamerhand wordt dat cynisme echter meer gemeengoed. Ook politici en experts vrezen dat de vrede in Europa op de proef wordt gesteld. De Pax Americana – een lange periode van relatieve vrede in het Westen door Amerikaanse dominantie – lijkt eveneens te wankelen. Er leven nu generaties die nooit oorlog hebben meegemaakt in de buurt, historisch gezien een uitzonderlijk fenomeen. Je kunt de uitspraak van Bauer zien als onnodige bangmakerij en dat preppen vreemd vinden, maar als Shit Hits The Fan ben je al te blij met dat erwtensoepje.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20240127/86a654ac/attachment.html>


More information about the D66 mailing list