[D66] Klimaatdrammer Jetten oogst storm van kritiek
edebets1 at euronet.nl
edebets1 at euronet.nl
Mon Jan 1 13:29:50 CET 2024
Laten we vooral ook die klimaatdrammers op A10 en A12 niet vergeten: ze staan te schreeuwen tegen iets dat voorlopig alleen op termijn opgelost kan worden. (Ultra) links staat dan wel te kraaien tegen polarisatie, onderhand werken ze diezelfde polarisatie en de gigantische winst van ultra rechts in de hand.
De reactie van "milieuactiviste" Prins is een reactie die ook van Jetten had kunnen komen.
Haar uitdrukking "Bullshitvluchten" dient dan als volgt gedefinieerd te worden:
- Gebruik privé vliegtuigen op korte afstanden
Waarom vliegen van Zestienhoven of Schiphol naar Zaventem als je per auto sneller van het Binnenhof bij het EU gebouw bent.
- Gebruik privé vliegtuigen intercontinentaal
Waarom moet de koning met de PH-GOV (regeringsvliegtuig) naar Argentinië terwijl hij met KLM Businessclass dagelijks van Schiphol naar Buenos Aires kan vliegen?
- Het businessmodel van Easy Jet, RyanAir etc. die gretig gebruik maken van de belastingvrijstelling en daar hun businessmodel op baseren (met daarnaast allerlei beperkingen voor reizigers, onbetrouwbaarheid en uitbuiting personeel)
- Überhaupt in het zakelijke verkeer: waarom vliegen als je ook MS Teams etc. tot je beschikking hebt?
Daarnaast ben ik voorstander van (en doe dat in de praktijk ook) : Niet vliegen op afstanden tot 500 á 750km tenzij er onoverbrugbare geografische belemmeringen (water!) in de weg liggen. Op dergelijke afstanden heb ik voorkeur voor (HSL) trein of (Hybride) auto.
- Trein: er moet europees meer geïnvesteerd worden in het HSL net en de harmonisatie van tarieven en dienstregelingen (ook al is harmonisatie een vies woord in Europa).
- Auto: verbetering kwaliteit (niet routes) van wegen en met name versneld uitvoeren achterstallig onderhoud bruggen en wegdek (geldt overigens ook voor de railinfra).
Misschien lukt het nog om alles op EU niveau op te pakken als die tandeloze tijger (Europees Parlement) eens goed van zich af gaat bijten!
Ernst Debets/
Zaanstad
-----Oorspronkelijk bericht-----
Van: D66 <d66-bounces at tuxtown.net> Namens Dr. Marc-Alexander Fluks via D66
Verzonden: maandag 1 januari 2024 12:36
Aan: D66 <d66 at tuxtown.net>
CC: Dr. Marc-Alexander Fluks <fluks at combidom.com>
Onderwerp: [D66] Klimaatdrammer Jetten oogst storm van kritiek
[Men kan wel merken dat de verkiezingen voorbij zijn. De ellende hieroner bezorgt D66 immers haar slechte reputatie. De slachtoffers van het klimaatgedram van Jetten c.s. kunnen de kachel niet hoog zetten maar de elite vliegt al feestend de Wereld rond, al scheldende op het bibberende en hongerende grauw.. Bah !]
Bron: Algemeen Dagblad
Datum: 31 december 2023
Auteur: Sebastiaan Quekel
URL:
https://archive.ph/https://www.ad.nl/politiek/rob-jetten-maakt-verre-vliegreis-en-zet-dat-trots-op-instagram-hypocriet-om-geheim-te-houden~a6f8e0d4/
Rob Jetten maakt verre vliegreis en zet dat trots op Instagram:
'Hypocriet om geheim te houden'
---------------------------------------------------------------
Storm van Kritiek
Een minister die vol trots een foto plaatst van een romantische vakantie in Argentinie. Alles voor de liefde, en dat moet kunnen, zou je denken.
Anno 2023 is de realiteit anders: D66-leider Rob Jetten krijgt vanuit verschillende hoeken flinke kritiek dat hij als demissionair klimaatminister op Instagram pronkt met een verre vliegvakantie.
Menselijk gedrag, of in zijn functie juist onverstandig? 'Ik zou het zelf niet zo openlijk ventileren op de sociale media.'
Rob Jetten is dolverliefd en iedereen mag het weten. Op zijn Instagram staan diverse kiekjes van zijn vakantie met zijn nieuwe vriend, die familie in Argentinie heeft wonen. 'Prachtig Patagonia. Samen dit knotsgekke jaar afsluiten', valt te lezen bij een reeks jaloersmakende foto's waar de prille liefde van het scherm spat.
Vroeger kon je als klimaatminister ongehinderd pronken met een droomvakantie. De tijden zijn veranderd. Het terugdringen van de CO2-uitstoot staat bovenaan de politieke agenda, het maken van verre vliegvakanties wordt zo veel mogelijk ontraden. Is het dan wel verstandig om nota bene als beleidsmaker dit soort foto's te plaatsen?
'Ik vind het geen probleem', zegt Jan Rotmans, hoogleraar klimaatverandering aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Maar: 'Ik zou het zelf niet zo openlijk ventileren op de sociale media. Het helpt niet als de ene helft van Nederland de andere helft gaat opleggen wat wel en niet meer mag, dat is morele scherpslijperij.'
Hypocriet
Stiekem naar Argentinie gaan om op die manier ophef te voorkomen vindt Jetten alleen veel te ver gaan. 'Ik ben op bezoek bij mijn schoonouders en zou het hypocriet vinden om dat 'geheim' te houden door er niets over te plaatsen, terwijl ik normaal erg open ben op sociale media', zo verweert de minister zich op de vele negatieve reacties onder zijn foto.
Vliegen was volgens Jetten de enige manier om in Patagonia te komen, de plek waar zijn schoonouders wonen. De minister belooft de CO2-uitstoot 'braaf te compenseren'.
Een vlucht van Amsterdam naar Argentinie duurt zo'n vijftien uur. Heen en terug legt het vliegtuig bijna 23.000 kilometer af, en stoot voor een persoon zo'n 2820 kilogram CO2 uit. Met deze uitstoot kan de Eiffeltoren
39 dagen lang worden verlicht, berekent Ecotree. Het compenseren van deze grote hoeveelheid koolstofdioxide is 'een sprookje', zegt bioloog-botanicus Richard Steenvoorden. 'Het is greenwashing. Je brengt namelijk koolstof van de lange koolstofkringloop in de korte koolstofkringloop. Als je dat effectief wilt 'compenseren' dan zou je koolstof terug moeten brengen in de diepere aardlagen, waar het duizenden jaren en langer wordt opgeslagen.'
Steenvoorden noemt het 'een typische wereldvreemde elitaire gedachte'.
'Hij kan z'n schuldgevoel lekker 'afkopen', terwijl hij het leven van andere mensen ondertussen duurder maakt waardoor zij niet de mogelijkheid kunnen krijgen om meer van de wereld te ontdekken.' Eric Stam, docent luchtvaartcollege en klimaatactivist, vraagt zich af of Jetten 'per se die foto op Insta moet plaatsen. 'We hebben een beeldcultuur, we hebben een rechtse wind op de socials, er is zoiets als voorbeeldgedrag. Natuurlijk is familiebezoek een goede reden om soms toch wel te vliegen. Maar we weten ook dat Rob Jetten echt wel vaker vliegt.'
Vliegtaks
Jetten zegt zelf in een reactie dat hij mensen helemaal niet wil verbieden om te vliegen. 'De sector moet alleen wel duurzamer en de prijs voor tickets eerlijk', schrijft hij op Instagram. De vliegtaks is volgens hem een manier om de milieubelasting van vliegen 'eerlijker in de prijs te verwerken'. 'Dat is zolang er geen accijns in de kerosine zit.' Die kan er alleen in internationaal verband komen, zegt Jetten.
Nederland en de EU werken daar hard aan, benadrukt de minister.
Klimaatbeweging Extinction Rebellion zegt niet aan 'blaming en shaming'
te doen. 'Het tegengaan van de klimaatcatastrofe gaat niet om de individuele vliegreizen van een klimaatminister, maar om ander beleid', reageert woordvoerder Berthe van Soest. Het gaat er volgens haar om dat de overheid 'alles doet wat nodig is om in 2025 klimaatneutraal te zijn'.
De bekende klimaatdemonstrant Hannah Prins, die in bepaalde kringen ook onder vuur werd genomen vanwege vroegere vliegvakanties, bevestigt dat.
'Laten we eerst privevliegtuigen en andere bullshitvluchten verbieden.
Dat iemand eens in de zoveel jaar naar zijn thuisland gaat is niet het probleem', stelt Prins.
Eerder kritiek
Het is overigens niet voor het eerst dat Jetten kritiek krijgt vanwege een vliegreis. Afgelopen zomer pakte de minister het regeringsvliegtuig voor een vlucht van Amsterdam naar Groningen. Dat reisje rijmt niet met het verkiezingsprogramma van D66, waarin staat dat de partij 'af wil van vervuilende vluchten op korte afstand tot 700 kilometer'. Jetten erkende dat hij met deze vlucht 'niet het beste voorbeeld' gaf. 'Ik ging op werkbezoek naar het buitenland met de Koning en dit was de enige manier dat die logistiek te organiseren was. Groningen was overigens niet het eindstation', zei Jetten destijds aan tafel bij Humberto.
In de discussie over minder vliegen is het vooral belangrijk dat beleidsmakers het goede voorbeeld laten zien, zegt hoogleraar Rotmans.
'Goede voorbeelden laten zien, mensen positief benaderen, niet zozeer met het vingertje wijzen. Als mensen intrinsiek gemotiveerd zijn is de kans het grootst dat gedragsverandering beklijft. Het kan ook via prijsprikkels, door dingen duurder te maken die het milieu en klimaat belasten, maar dat is vaak maar een tijdelijk effect en is extrinsiek gedreven.'
Het duurder maken van vliegtickets - iets wat Jetten graag wil - betekent dat mensen met een kleine beurs niet of minder vaak kunnen vliegen, beseft ook TU/e-wetenschapper Pieter Pauw. 'Maar we moeten niet doen alsof vliegen een soort basisbehoefte is', zei Pauw vorige maand tegen deze site. 'Het is een luxe. We winden ons ook niet erover op dat niet iedereen een Ferrari kan rijden.'
--------
(c) 2023 DPG Media B.V.
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66
More information about the D66
mailing list