[D66] Kabinet "marktmeester"

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Sun Jul 7 17:28:31 CEST 2019


Democs,

Kennelijk bestaat er een kiezersonderzoek dat niet zo vriendelijk is voor het huidige kabinet halverwege de rit, incl. D66. Vandaar het bericht in NRC 6 juli pp. 6-7: “De partijen van Rutte III willen nu graag zichzelf veranderen”.

Achtergrond vormt het feit dat ook de VVD vindt dat zij iets moet doen aan het “vrije” optreden van grote concerns. De coalitie moet nu ineens “marktmeester”worden die techmonopolies gaat corrigeren. In wezen willen coalitiepartijen zich nu strategisch gaan opstellen als een soort oppositie partij. En inderdaad, bestuurskundigen raden soms zo’n “parallelle oppositie”aan om het vertrouwen in de politiek te manipuleren.

Erg geloofwaardig (en effectief) lijkt mij zoiets niet, behalve dan het effect van iets grotere verwarring bij  kiezers die deze strategie niet ‘doorhebben’. Machtspolitiek gezien verklein je als coalitie wel je beleidsmogelijkheden. En welke coalitiepartner is dan beleidsmatig het meeste de klos? Misschien is dat wel het verborgen doel van mister Rutte! Grappig.

Van D66ers hoor je niks, die begrijpen deze noviteit misschien nog niet helemaal...

Groet, hvu.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20190707/473a1dff/attachment.html>


More information about the D66 mailing list