[D66] Het stuntje van Baudet

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Tue Feb 6 19:34:12 CET 2018


In dezelfde categorie:

 

https://www.rtlz.nl/opinie/column/lars-duursma/de-kansloze-stunt-van-schwalbekoning-baudet 

 

De kansloze stunt van schwalbekoning Baudet

 

Vrijdagavond hield minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren een bijzondere toespraak over onze Grondwet. Ze analyseerde hoe wij Nederlanders ons nauwelijks emotioneel verbonden voelen met de Grondwet en waarom dat historisch verklaarbaar is. Ze benadrukte verder hoe jammer dat is. De Nederlandse rechtsstaat stond volgens Ollongren twee eeuwen voor de Franse revolutie en een eeuw voor de Bill of Rights namelijk al in de steigers met de onafhankelijkheidsverklaring van 1581, ook wel bekend als het Plakkaat van Verlatinghe.

We mogen best wat trotser zijn op ons constitutioneel verleden, aldus de minister. Via het onderwijs moeten we de Grondwet bovendien levend houden. Haar toon was bevlogen en zeker voor een D66'er opvallend vaderlandslievend – iets wat met name de partijen aan de rechterkant van het politieke spectrum toch wel zouden moeten waarderen. De toespraak was origineel, sterk opgebouwd en met pakkende voorbeelden geïllustreerd, haast on-Nederlands goed.

En toch lijkt het alsof niemand de speech heeft gelezen.

In plaats daarvan ging alle aandacht naar een kansloze stunt van Thierry Baudet. Die haalde een beproefde truc uit waarmee je je al snel verzekert van veel aandacht: hij deed aangifte tegen de minister. Een merkwaardige actie, al was het maar omdat hij de minister in het parlement ter verantwoording kan roepen en bovendien al jaren in opiniestukken pleit tegen 'de criminalisering van het vrije woord'. Wie de moeite neemt de volledige toespraak terug te lezen, ziet al snel dat er weinig is gezegd wat schokkend is – laat staan strafbaar.

Wat dat betreft is Baudet een beetje de Mark van Bommel van het Binnenhof. Tijdens debatten, speeches en interviews geniet hij er zichtbaar van om lekker te provoceren en tegenstanders stevig onderuit te schoffelen. Maar nu hij zelf een tamelijk onschuldige duw krijgt, duikt hij met ijzingwekkend gegil naar de grond. Kermend en kreunend rolt hij over de grond, ondertussen stiekem controlerend of alle camera's wel op hem gericht zijn: hier toont zich een ware Schwalbekoning.

Zaterdagochtend kondigde Baudet aan dat hij die middag een persconferentie over de aangifte zou geven in de Spiegelkamer van hotel de l’Europe (geen grap!). Ik besloot er een kijkje te nemen.

De opkomst was hoog: zes cameraploegen, zes persfotografen en zo'n twaalf schrijvende journalisten wachtten ruim drie kwartier op de politicus, die na een obligate verklaring van zo'n twee minuten weer naar z'n gereedstaande auto sprintte. In vragen had hij geen zin – de aandacht had hij toch al.

"Wat een vertoning!", riep een journalist. "Zo bouwt hij wel credits op," verzuchtte een ander. Op sociale media vroegen veel mensen zich af wat al die journalisten daar dan ook deden. Die vraag lijkt me begrijpelijk, maar niet helemaal terecht: de persconferentie had een goede gelegenheid kunnen bieden om kritische vragen te stellen – ware het niet dat Baudet die lafjes uit de weg ging – en had bovendien best nieuwswaardig kunnen zijn.

Vergelijk het met een lokale verslaggever: die kun je lastig kwalijk nemen dat hij direct in de auto springt bij de melding van een grote brand. Maar je mag vervolgens wel verwachten hij daar bij een vals alarm geen voorpaginanieuws van maakt.

Een veel relevantere vraag was dus: hoeveel ruchtbaarheid gaven de journalisten vervolgens aan deze schertsvertoning? Leidde de stunt tot een berichtje ergens onderaan de site, of haalden beelden van deze 'persconferentie' zelfs de avondjournaals?

Helaas gebeurde vooral dat laatste. In de loop van de middag plaatsten de nieuwssites van onder meer NOS, RTL Nieuws, Parool en Telegraaf de persconferentie prominent op hun voorpagina's. De avondjournaals van zowel NOS als RTL Nieuws openden ermee. En zo werd de rode loper wel heel nadrukkelijk uitgerold voor deze kansloze stunt.

Wat bij bovenstaande nieuwssites en het NOS journaal vooral opviel, was dat de meest elementaire journalistieke vragen niet werden gesteld, laat staan beantwoord. Vragen als: welke woorden heeft minister Ollongren nou precies gebruikt? En: zijn haar uitspraken in Nederland strafbaar? (Spoiler: nee.) Hoe is de kijker in vredesnaam geholpen door die cruciale context weg te laten? In plaats daarvan toonde het journaal vooral veel beelden van Baudet, gevolgd door de onvermijdelijke politieke duiding van Ron Fresen: "Dit wordt een harde links/rechts-botsing." En bedankt, Ron.

 

Als de president van Azerbeidzjan morgen uit het niets dreigt met een grootschalige nucleaire oorlog, dan neem ik toch aan dat je als journalist eerst even checkt of het land überhaupt een kernwapenarsenaal heeft, voordat je besluit het nieuws groot op de voorpagina te zetten. Kennelijk gelden er andere journalistieke normen wanneer het gaat om Thierry Baudet. Daar moet alles direct groot gebracht worden. En kritiekloos, vooral.

Want laten we wel zijn: het werkelijke nieuws is hier niet dat Baudet aangifte doet, maar dat hij – volgens alle experts – een volstrekt kansloze aangifte doet. Zoiets kun je met de juiste context best als nieuwtje brengen. Maar het zou nooit het belangrijkste nieuws van de dag mogen zijn.

 

Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens A.O.
Verzonden: dinsdag 6 februari 2018 15:47
Aan: informele D66 discussielijst <d66 at tuxtown.net>
Onderwerp: [D66] Het stuntje van Baudet

 



Frits Abrahams  <https://twitter.com/nrc_opinie> @nrc_opinie 



---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20180206/88a8ad98/attachment-0001.html>
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: image001.png
Type: image/png
Size: 334250 bytes
Desc: not available
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20180206/88a8ad98/attachment-0001.png>


More information about the D66 mailing list