[D66] Nieuwe verkiezingen? Of een coup?

Ernst Debets edebets1 at euronet.nl
Sun May 28 14:40:27 CEST 2017


Henk,

 

Met een ding in jouw betoog niet eens: ik denk dat nieuwe verkiezingen niets oplossen: Het versplinterde landschap zal blijven bestaan.

 

Oplossing in mijn ogen:

 

Toch maar weer die dekselse PvdA. Alhoewel Asscher niet echt staat te springen is dat de enige partij waarmee m.i. op hoofdpunten een akkoord gesloten kan worden zonder dat er iemand kwaad wegloopt +> alle “motorblok” partijen hebben al eens met de PvdA geregeerd en zoals de situatie thans is zullen CDA/VVD/D66 geen van allen veel bezwaren hebben om de PvdA erbij te halen. Enige concessie die deze 3 moeten doen is denk ik dat ze Dijsselbloem op z’n post laten zitten als enige PvdA minister in deze combi. Bijkomende voordelen voor een dergelijke coalitie: In beide kamers een redelijk werkbare meerderheid en alle partijen hebben qua mankracht voldoende mensen in huis om een stabiel kabinet te vormen. 

 

In mijn ogen (wens vader van de gedachte?) moet er dan het volgende gebeuren om e.e.a. regeerbaar te krijgen:

 

Veiligheid wordt losgekoppeld van justitie en verhuist naar binnenlandse zaken.

Milieu wordt losgekoppeld van infrastructuur en samengevoegd met landbouw.

Economische zaken wordt uitgebreid met Europese Zaken en buitenlandse handel

Koninkrijksrelaties gaat naar Wonen & Rijksdiensten.

Migratiebeleid valt onder ontwikkelingssamenwerking.

 

 

Ernst Debets/

Zaanstad

 

Van: D66 [mailto:d66-bounces at tuxtown.net] Namens Henk Vreekamp
Verzonden: donderdag 25 mei 2017 17:23
Aan: d66 at tuxtown.net
Onderwerp: [D66] Nieuwe verkiezingen? Of een coup?

 

Democs,

 

De kabinetsformatie verkeert in een patstelling. Diverse partijen willen niet in een coalitie met bepaalde andere partijen. SP niet met VVD. D66 in de grond van haar hart inderdaad ook niet met haar naaste concurrent, VVD. De PvdA wil officieel helemaal niet vanwege de dramatische verkiezingsnederlaag. Het CDA wordt door niemand vertrouwd ondanks het leiderschap van de nette regent uit Friesland, Buma die zijn echte achternaam misvormd heeft om “gewoon” te lijken. Daarnaast blijft het cordon sanitaire rond de in grootte tweede partij, Wilders. Allen zijn bang voor de toekomstige kiezer, mochten nieuwe verkiezingen nodig zijn om uit de barrière te geraken.

 

Dus Alexander Pechtold resten twee opties:

 

1. Een coup à la Van Agt tegen Den Uyl. De destijds grootste partij, de PvdA, werd gepasseerd voor een toenmalige combinatie van de nummers twee en drie. Den Uyl woedend, maar hij kon er niks tegen doen. Nu: schakel Rutte uit en passeer zijn VVD, wel de grootste maar tevens de op één na grootste verliezer bij de laatste verkiezingen. Vind een coalitie zonder VVD.

 

2. Stuur aan op nieuwe verkiezingen die mogelijk de werkelijke machtsverhoudingen duidelijker maken. Argumentatie: democratie corrigeert ogenschijnlijk onontwarbare verhoudingen. Houdt de mogelijkheid open dat Wilders makkelijker is te plooien dan de arrogante Rutte. Pragmatici weten dat populisme eindig is.

 

Mvg, hv.u

 

 

 

 



---
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware.
https://www.avast.com/antivirus
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20170528/842db9e3/attachment.html>


More information about the D66 mailing list