[D66] Nieuwe verkiezingen? Of een coup?

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Thu May 25 17:23:04 CEST 2017


Democs,

De kabinetsformatie verkeert in een patstelling. Diverse partijen willen niet in een coalitie met bepaalde andere partijen. SP niet met VVD. D66 in de grond van haar hart inderdaad ook niet met haar naaste concurrent, VVD. De PvdA wil officieel helemaal niet vanwege de dramatische verkiezingsnederlaag. Het CDA wordt door niemand vertrouwd ondanks het leiderschap van de nette regent uit Friesland, Buma die zijn echte achternaam misvormd heeft om “gewoon” te lijken. Daarnaast blijft het cordon sanitaire rond de in grootte tweede partij, Wilders. Allen zijn bang voor de toekomstige kiezer, mochten nieuwe verkiezingen nodig zijn om uit de barrière te geraken.

Dus Alexander Pechtold resten twee opties:

1. Een coup à la Van Agt tegen Den Uyl. De destijds grootste partij, de PvdA, werd gepasseerd voor een toenmalige combinatie van de nummers twee en drie. Den Uyl woedend, maar hij kon er niks tegen doen. Nu: schakel Rutte uit en passeer zijn VVD, wel de grootste maar tevens de op één na grootste verliezer bij de laatste verkiezingen. Vind een coalitie zonder VVD.

2. Stuur aan op nieuwe verkiezingen die mogelijk de werkelijke machtsverhoudingen duidelijker maken. Argumentatie: democratie corrigeert ogenschijnlijk onontwarbare verhoudingen. Houdt de mogelijkheid open dat Wilders makkelijker is te plooien dan de arrogante Rutte. Pragmatici weten dat populisme eindig is.

Mvg, hv.u



-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20170525/c1784a5e/attachment.html>


More information about the D66 mailing list