[D66] Christelijke cultuur? Beter: democratische cultuur.

Tjerk Jouwstra tjouwstra at wxs.nl
Sun Jan 10 19:44:42 CET 2016


Henk,

Even de staatsrechtelijke puntjes op de i: de formele wetgever wordt gevormd door de regering en de Staten Generaal tezamen (art 81 Grwet), de koning maakt deel uit van de regering. Maar het is een prismavoorstel van Stientje.

Groet,

Tjerk 
> Op 10 jan. 2016, om 16:41 heeft Henk Vreekamp <henk.vreekamp at hetnet.nl> het volgende geschreven:
> 
> Democs,
>  
> Mede door toedoen van Ome Geert gaat de discussie rond terrorisme eigenlijk nooit over het christendom.
>  
> Populist Wilders (sociaal links, politiek rechts) is zelf een fervent Israël-aanhanger en twijfelt nimmer aan het christendom. Maar als ik me niet vergis heeft de door hem gesmade islam (Arabisch militair jargon voor: “onderwerping”) heel veel verhalen en bezweringen overgenomen van het oudere christendom en haar bijbel. Dat Wilders dit alles verzwijgt, althans over het hoofd ziet, maakt hem zeer ongeloofwaardig. Het grappige is nu dat zijn felle tegenstanders nooit en te nimmer die overeenkomsten tussen islam en christendom aankaarten met het doel om de PVV als ongeloofwaardig te kijk te zetten, want eenzijdig. Ze babbelen zelf daarentegen voluit over handhaving van de waarden van ”onze” christelijke cultuur – en daarmee snijden ze zichzelf ongemerkt in het vlees.
>  
> Dat kunnen die fanatieke anti-populisten – Groen-Flinks, PvdAlochtonen, Christen-Demicraten, en sektariërs - in hun zak steken! Het vermoeden lijkt gerechtvaardigd dat het grotendeels verkapte christenen zijn die uit hooghartigheid vluchtelingen en migranten alleen maar willen poneren als slachtoffer om hun eigen betere-ik te stijven. Elitisme gebaseerd op meer macht en rijkdom van de inboorlingen.
>  
> Ik ben daarom blij dat juist nu D66-kamerlid Stientje van Veldhoven met een voorstel komt om die christelijke bezweringsformule aan het begin van elke nieuwe wet te schrappen – het “bij de gratie gods”. Dat een koning(in) in de eerste regel staat als uitvaardiger is al erg genoeg voor republikeinen. Eigenlijk moet dat er ook uit: het is de Staten-Generaal die wetten uitvaardigt. Punt uit.
>  
> Want onmiskenbaar is het feit dat we in Nederland, door de massale ontkerkelijking en een toegenomen debatcultuur, de “christelijke cultuur” langzaam en vrijwel ongemerkt hebben vervangen door een “democratische cultuur”, compleet met bijbehorend rechts- en links-populisme, religieuze partijen enz.  Dat “christelijke cultuur” kunnen we voortaan beter weglaten als het om kritiek op christendom of islam gaat.
>  
> Tip voor islam-critici: lees eens het laatste boek van Houellebecq (Soumission, Onderwerping) waarin de Moslimbroederschap aan de macht alles neo-liberaal laat behalve het onderwijs en de gezondheidszorg, lees: kinderen en vrouwen. H. wordt door de Arbeiderspers op het achterplat van de vertaling “provocateur” genoemd – gezien de recente onthulling over het salafisme op een Utrechtse school etc., de massale aanrandingen in Keulen en vele andere steden, zou “voorspellende realist” hem raker typeren. Maar ja, de Grachtengordel is niet zo intelligent. In een democratie heb je ook achterlopers...
>  
> hv,u
> _______________________________________________
> D66 mailing list
> D66 at tuxtown.net
> http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20160110/51cb1273/attachment.html>


More information about the D66 mailing list