[D66] Terugslepen

Henk Vreekamp henk.vreekamp at hetnet.nl
Fri Dec 16 10:23:20 CET 2016


Democs,

Het regeringsstandpunt rond het nee-referendum over Oekraïne is natuurlijk duidelijk gesjoemel. Het Nederlandse standpunt als los velletje met paperclip bij een dik rapport. Omdat het zo lang speelt, legt ieder er zich knarsetandend bij neer. Dat levert dan een grondwettelijk novum op dat snel zal worden vergeten.

Iets kortdurends vind ik eigenlijk minstens zo belangrijk. Het idee van Rutte op een internationaal congres van conservatieven: terugslepen van de bootjes met illegalen en vluchtelingen naar de vertrekhaven (in Noordafrika e.d.). Daar hoor je niemand meer over. Gaat het om een losse flodder (=militaire metafoor), of wil de heer Rutte hier ècht voor gaan? Niemand die een dringende vraag stelt.

Bij uitvoering zullen ongeveer alle Europese marineschepen (want dat zijn er door bezuinigingen niet zo veel meer!) voor de kusten van Turkije, Libanon en heel Noord-Afrika moeten gaan patrouilleren. Vervolgens de havens binnenvallen in het geval dat de plaatselijke regeringen of milities geen toestemming vooraf zouden geven. En niet vergeten touwtjes en kabels meenemen - want dat soort eenvoudige hulpmiddelen wordt al gauw vergeten wegens de mindset met gedigitaliseerde oorlogsschepen.

Dan heb ik nog niet eens over de politieke bereidheid hier, enz. Is Rutte Trumpiaans bezig? Of zwijgt men om een lawineuze ondersteuning van Rutte’s idee te voorkomen?

hv,u
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20161216/d28dc459/attachment.html>


More information about the D66 mailing list