[D66] Zwarte racist lakmoesproef multicult

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Sat May 11 07:45:55 CEST 2013


Democs,

Soms verklaren we gruwelijkheden iets te gemakkelijk. 

Neem de Nederlandse persreacties op de strandmoord op de Curacaose politicus Helmin Wiels. Spannende verhalen over komende onthullingen en soms in een regel aan het slot (NRC) een verwijzing naar Wiels' hitserige radiopraatjes met een oproep om blanken in lijkenzakken (body bags) het eiland uit te zetten. Niet gemeld wordt dat hij dit systematisch propageerde, met alle gevolgen vandien. Wiels was een zwarte (creoolse) racist. Maar dat is een boodschap die niet past in de blanke slachtofferbenadering van de multicult (framing). Dus dat wordt dan "irrelevant".

Als vermoeden van de aanleiding tot de moord wordt steeds genoemd het feit dat hij zou komen met publieke onthullingen over mafiose corruptie bij het lokale telecommunicatiebedrijf. Wiels had recent in interne kring over zoiets gesproken. En inderdaad, misdaad past weer in het beeld dat wij van de Antillen hebben, dus daar wordt vrijelijk over gespeculeerd.

Misschien is de werkelijkheid iets anders. Politiek is in een kleinschalige wereld van een half-ontwikkeld Caribisch eiland hoofdzakelijk een personal  business, net zoals industrie en media daar sweatshops zijn. Wiels' partijtje Pueblo Soberano (Zelfstandige Natie) vormt geen uitzondering: het is een familiezaakje met een broer en kennissen als bestuurders en propagandisten. Een politiek leider moet van alles doen om zich te profileren en te handhaven. Dat er mafia in het spel is, lijkt duidelijk. Maar wat zou de aanleiding tot de moord kunnen zijn? Komende onthullingen? Welnee, over de gok-Italiaantjes is al veel bericht zonder daarop volgende moord(dreigingen). Zie ook de rapportage destijds van die Nederlandse ex-Groenrechtsbaas en multimiljonair.

Waarschijnlijker is het dat Wiels de gokbazen onder druk zetten om geld te doneren aan zijn politieke familiebedrijf. Op zoiets "persoonlijks" reageert de mafia namelijk wel, dat valt buiten het publieke domein.

Uw genegen hv te u.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20130511/40235e6e/attachment.html>


More information about the D66 mailing list