[D66] Neo-Soviet Model bij D66?

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Wed Jun 26 18:20:39 CEST 2013


Democs,

Laatst stuurde Marc Fluks een ingezonden brief in De Volkskrant door naar dit forum. Een politicoloog die ooit tijdens een sollicitatie als fractiemedewerker een korte discussie had met Hafmo somde wat punten op waarop blijkt of zou blijken dat het huidige D66 op enige punten de VVD rechts is gepasseerd. Laat ik deze en andere kwesties kort op een rijtje zetten. Ik ben tenslotte al jaren een strategisch stemmer die formele programma's enigszins ondergeschikt acht aan parlementaire standpunten in belangrijke zaken.

1. Bij D66 onbespreekbare punten:
- de EU wordt nimmer bekritiseerd, is een heilige koe, en dat wekt irritatie gezien de vele missers van de EC en de onder-representativiteit van het EP.
- de 3% norm voor het maximum begrotingstekort; D66 mijdt hierover elke discussie en staat op dit punt duidelijk rechts van de VVD die wel rekening moet houden met een deel van haar achterban, ondernemers en grootbedrijven; discussie uit de weggaan betekent ook dat er geen enkele inspanning wordt gedaan om het nu dertig jaar heersende dogma van het neo-liberalisme te vervangen door iets dat wel de economische groei op gang zal brengen. Net als Rutte denkt men dat verdere bezuinigingen staat en bedrijven uit de put zullen halen terwijl nu ook VNO, vakbewegingen en MKB spreken van "kapot-bezuinigen".
- de zeer onveilige veiligheidspopolitiek van Rutte 1+2; VVD-ers roepen dat de natie steeds veiliger moet worden voor de burgers, maar intussen slopen VVD en PvdA gevangenissen en schendt men op grote schaal de privacy; D66 zwijgt in alle talen, althans die gangbaar zijn in het Rijk te Europa en de Cariben.
- onbespreekbaar is ook de nog steeds vigerende multicult; zelfs als etnische PvdA-vertegenwoordigers uitglijden bij zulke onthullingen als brandonveilige koran-internaten; sinds Entzinger met pensioen is, lijkt bij D66 de poort met uitzicht op etnische ravijnen definitief gesloten.
- het neo-liberale dogma staat op geen enkele wijze ter discussie, ook niet nu het marktdenken sterk remmend werkt op de economische groei en sociale stabiliteit.

2. Asociaal liberalisme:
- duidelijk soc.ec. beleid op hoofdpunten onbreekt; D66 schuwt werkgevers en verafschuwt vakbonden.
- geen duidelijk geluid over WW en Bijstand tijdens de laagconjunctuur.
- geen enkel debat meer over gekozen functionarissen, terwijl de schending van het heldere Thorbecke-model van vertegenwoordiging en bestuur (alsmaar gemeentes en provincies laten fuseren etc.).
- geen zicht op (laat staan het aanzwengelen van een debat over) herstructurering van leger, luchtmacht, marine, marechaussee en geprivatiseerde legerbedrijven; hier geen zwaartepunten duiden; de USA slechts van dienst zijn bij de F35/JSF aankoop; alleen wapenverkoop naar ondemokratische landen lijkt soms enige beroering te brengen.

Is D66 uitgegroeid tot een libertaire partij, een conservatisme dat gemeenschapszin ontkent, maar tegelijk de individu schaadt door een hoge mate van "capitalisme sauvage", het "wild capitalism" dat we nog kennen van de USA rond 1900? 

Misschien kunnen we een verdere discussie en analyse voeren naar de kenmerken van het "Neo-Soviet Model", een product van de ooit (tot 1989) zo populaire convergentie-theorie (communisme en kapitalisme lijken steeds meer op elkaar) en eens kijken wat er ueberhaupt overblijft van een D66 dat zich volgens tegenstanders voornamelijk profileert in de rechterlijke macht en bij geheime diensten.

Elementen NSM in D66-beleid:
- rejection of balance or objectivity,
- flaws of social law,
- self-censorship, lack of debates,
- government interference in core developments,
- lack of both professionalism and scientific analysis,
- atmosphere of violence against specific groups.

(Voor de plagiaat-zoekers onder ons. Niet de term maar wel de meeste analytische puntjes heb ik geleend van: Sarah Oates - The Neo-Soviet Model of the Media. In: Europe-Asia Studies, 59(2007)8, Dec., pp. 1279-1297. Taylor&Francis Publ.)

Groetjes,
Henk Vreekamp.
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20130626/75315af6/attachment.html>


More information about the D66 mailing list