[D66] Symbolische uitholling lokale PvdA

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Thu Feb 3 09:28:10 CET 2011


Twee chips op een prikkertje... 

Het verkeerslicht verderop springt op rood zodra drie koperblazers de Internationale starten. Zij staan op een kleine rotonde waar even eerder twee beeltenissen van de SDAP-revolutionair Troelstra zijn onthuld bij nul graden. De PvdA-damewethouder Linda den Besten, de fris ogende lijsttrekker, roept enkele nietszeggende woorden tegen het aanzwellend autolawaai. En dat is het, 27 januari 2011.

Natte duisternis, 19:10 uur, een oude wijk aan de rand van de Utrechtse binnenstad. Ik ontwaar twee levensgrote chips die op een prikkertje in de grond draaien. Een soort dunne plastic afgietsels van het in 1954 door beeldhouwer Hekman geplaatste figuratieve beeld van Pieter Jelles Troelstra. Rond 1895 verspreidde hij in Utrecht een revolutionair SDAP-blad. De politie joeg menigmaal op de verkopers. Zoals bekend deed hij 23 jaar later nog in Den Haag een revolutiepoging welke werd gesmoord door opgetrommelde orangisten en christenfundamentalisten uit het Zuiden des Lands.

En nu smoren de politieke nazaten anno 2011 hun Socialisten Held definitief door een lachwekkend, uitgedund symbool te tonen aan de gehaaste automobilist. Het oorspronkelijke beeld is nu verderop vastgemetseld aan de voorgevel van een vale huurflat, met een spotje erop. Zijn oude plaats in een verdwenen parkje wordt nu ingenomen door dure stadswoningen in aanbouw

De punk-politicoloog Cas Mudde vatte de toestand van de natie aardig samen in de Volkskrant van 29 januari:'De PvdA is voor Mudde hèt voorbeeld van hoe het niet moet'. "Ideologisch is die partij dood. Sociaal-economisch was ze al dood, door mee te gaan met het neo-liberalisme. Nu zijn ze ook sociaal-cultureel dood, omdat ze meegaan in het discours dat cultuur en religie de belangrijkste oorzaak van problemen zijn". Troelstra als een chips op een prikkertje, smakelozer kan cultuur niet worden.

Henk Vreekamp, Utrecht

P.S. Een inkijkje van de zelfdestructie bij D66 zou ook verhelderend kunnen zijn. Komop, Gij Digitale Rakkers!

-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20110203/71409e26/attachment.html>


More information about the D66 mailing list