[D66] Spaans benauwd voor eigen Europees enthousiasme?

Henk Vreekamp vreekamp at knoware.nl
Thu Dec 8 09:58:47 CET 2011


Democs,

Kreeg gister een mailtje van een diehard VVD-er (actief in partijbladen) die toch maar z'n lidmaatschap had verruild voor het D66-kiezerschap. D'r zijn dus meer Winsemius-gevallen...

Terzake: is de D66-fractie eigenlijk spaans benauwd voor het eigen Europa-enthousiasme? Of is deze houding maar gefaked? Meermalen wees ik op de noodzaak om een volgende bankencrisis (en daarmee ook Eurocrisis) te voorkomen of te mitigeren door weer de banken op te splitsen in wat voor de verschrikkelijke neoliberale mode gescheiden zakenbanken, spaarbanken, verzekeringen en pensioenfondsen waren. Niemand reageert. Domheid, koudevrees?

Onlangs kwam de Eurocommissaris BARNIER met het besluit om de adviesgiganten weer op splitsen in gewone accountants en bedrijfsadviseurs, zoals het was voordat de neoliberale ideologie allerlei modernisten en europadwazen waaronder vele D66-ers hersendood maakte. Waar blijft het Nederlandse (D66) initiatief tot splitsing van de banken? Kunnen ze eens modern, sociaal en europees handelen in het publiek, doen ze het niet. Wat een slapjanussen in de fora...

Dat lokt dan columns uit zoals van Nausicaa Marne in de Volkskrant van 25 november: De benauwende leegte van D66. Pechtold noemt "nationalisme" iets ouderwets, maar 'gezellige loketten  voor Chinezen' oprichten zonder reconstructie van financiele instellingen binnen Europa lijkt toch louter masochisme. Als D66 echt oppositie voert moet ze een daadkrachtig voorstel doen - politiek dient niet alleen als reparatiemiddel, je moet iets systematisch bewerkstelligen. Naast het quasi anti-nationalisme en het contraproductieve neoliberalisme noemt Marbe met name de romantische multicult van D66. Tegen discriminatie zijn is fraai en goed, maar je moet niet tegelijk de 'spanning tussen seculiere en religieuze waarden' blijven ontkennen. Dit wegkijken van de sociale werkelijkheid is ook contraproductief: aan de ene kan modern en Europees willen zijn en anderszins de ondermijning van deze gedachten toejuichen. Hoe geraakt D66 uit deze paradox?

Wat doe je tegen het enorme etnocentrisme onder migranten uit Turkije en Marokko (recent onderzoek), terwijl je jezelf internationalisme en openheid toedicht? Is dit niet elitisme - jezelf alles gunnen en de nieuwkomers in hun (vanuit D66 gezien) conservatisme laten rondzwemmen? Is dit niet Apartheidsdenken dat immigranten marginaliseert? Bitter concludeert columniste Marbe: "Waar D66 mee scoort, is een inversie van wat Wilders zegt". 

Gruwelijk maar waar: dit elitaire multicult-denken ondermijnt de roep naar democratie en transparantie.

Zou dit een thema voor een conferentie kunnen zijn?

Henk Vreekamp, Utrecht
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20111208/55f8c818/attachment.html>


More information about the D66 mailing list