[D66] Groencorrupt?

T. Jouwstra tjouwstra at wxs.nl
Sat Aug 20 01:49:09 CEST 2011


Henk,

Lees de column van Joost Zwagerman in de Volkskrant van 10 augustus en ga je verder schamen. 

From: Henk Elegeert 
Sent: Sunday, August 14, 2011 7:34 AM
To: informele D66 discussielijst 
Subject: Re: [D66] Groencorrupt?




Op 9 augustus 2011 17:41 schreef Henk Elegeert <h.elegeert at gmail.com> het volgende: 

  Het lijkt er steeds meer op dat de democratie(en) met een toplaag opgescheept zit, die zelf niet langer in staat blijkt om zich aan normaal aanvaarde regels te houden. Of zijn de regels (inmiddels) andere ... ?


Buitenlandse Zaken publiceert rapport over subsidie-advies door Mariko Peters
Nieuwsbericht | 12-08-2011

Het advies dat Mariko Peters in 2005 uitbracht aan het Prins Claus Fonds is niet beïnvloed door haar privégevoelens voor de aanvrager van de subsidie. Wel had zij eerder, conform de Gedragscode van het ministerie van Buitenlandse Zaken, uit eigen beweging aan de ambassadeur openheid moeten geven over haar privé-relatie met de aanvrager van de subsidie. Dit blijkt uit het onderzoek van het ministerie naar Peters' functioneren en privé-relatie in de tijd dat zij bij de Nederlandse ambassade in Kaboel werkte.

Het ministerie besloot tot het onderzoek na een verhaal in HP/De Tijd dat Peters in verband bracht met belangenverstrengeling. Peters is formeel nog verbonden aan het ministerie, maar heeft als Kamerlid een vorm van buitengewoon verlof.

BZ lichtte volgens de gebruikelijke procedures de dossiers op de post en op het departement en sprak met betrokkenen, onder wie Peters zelf en de toenmalige ambassadeur in Kaboel. 
Peters werkte vanaf zomer 2004 twee jaar aan de ambassade en ontmoette dat jaar haar huidige partner. April 2005 bracht zij advies uit aan het Prins Claus Fonds over een subsidieaanvraag van haar huidige partner, voor een cultureel project.

Het rapport stelt dat zich in die begintijd een moment had moeten voordoen waarbij Peters de ambassadeur in kennis had gesteld van deze relatie, omdat die tot de schijn van belangenverstrengeling had kunnen leiden. Uit haar - positieve - advies aan het Prins Claus Fonds blijkt echter geen oneigenlijke beïnvloeding. Aard, omvang en inhoud van het advies duiden op een gebruikelijke professionaliteit bij de afwikkeling. Peters adviseerde bovendien dat het uiteindelijk toe te kennen bedrag lager kon dan in de aanvraag stond.

Uit  het rapport blijkt dat verder in 2005 geen contracten zijn aangegaan tussen de ambassade en de organisatie waarvoor de huidige partner van Peters werkte.

"
Zie ook
  a.. Rapport onderzoek inzake Mariko Peters
   
  b.. Gedragscode integriteit BZ
   
.. en dan blijkt ook het ministerie het niet zo nauw te nemen met het 'gezamelijke gezicht', alsmede betrouwbaarheid, onkreukbaarheid en zorgvuldigheid (=Integrieteit), of maar de onafhankelijkheid van het uit te voeren onderzoek ...

"
Bij integriteit is coherentie van groot belang. In combinatie met andere maatregelen, zoals bijvoorbeeld functiescheiding, functieroulatie, een goed stelsel van functionerings- en beoordelingsgesprekken, transparantie in besluitvorming, een goed intern vangnet en sanctiemogelijkheden (disciplinaire straffen), draagt de BZ-gedragscode bij aan de integriteit van de BZ-organisatie.
"
??? 

Tot een eenduidige veroordeling komt het niet (eens - dit kennelijk bij gebrek aan sanctiemogelijkheden ? ), en verder (b)lijkt het een politieke zaak geworden te zijn ?!! 

Mariko Peters schond gedragscode van Buitenlandse Zaken

"
Doch Peters en haar partij negeren vrolijk dat deel van het BuZa-onderzoek dat hen niet zint.

Triomfantelijk verklaart GroenLinks op haar website 'verheugd' te zijn dat 'de integriteit van haar gewaardeerde Kamerlid Mariko Peters is komen vast te staan'. De 'aantijgingen over vermeende belangenverstrengeling' zijn namelijk 'onterecht', zo concludeert de naloper van de Communistische Partij van Nederland op basis van het vrijdagavond gepubliceerde onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa) naar het handelen van GroenLinks Tweede Kamerlid in Afghanistan in 2005. 'Wij wensen Mariko Peters en haar gezin veel sterkte en rust toe bij het verwerken van deze moeilijke episode in hun leven', zo sluiten Jolande Sap, Tweede Kamerfractievoorzitter, en Henk Nijhof, partijvoorzitter, de korte verklaring af.

Het is wat, die arme Peters toch. GroenLinks negeert echter voor het gemak dat deel van het BuZa-rapport waarin geconcludeerd wordt dat Peters de BuZa-gedragscode heeft geschonden. '[Peters had] eerder, conform de Gedragscode van het ministerie van Buitenlandse Zaken, uit eigen beweging aan de ambassadeur openheid moeten geven over haar privé-relatie met de aanvrager van de subsidie', zo concludeerde het rapport óók. Dat deed Peters echter niet, waarmee ze de gedragscode schond. Peters had dan weliswaar geen vriendjespolitiek bedreven, maar die schijn blijft er wel aan kleven. En is dat niet voldoende, juist voor GroenLinks? Toen oud-minister Camil Eurlings bekendmaakte bij KLM te gaan werken maakte de partij al bezwaar voordat Eurlings überhaupt de kans had om zijn eerste werkhandeling te verrichten. Dat de ‘schijn van belangenverstrengeling’was gewekt was al kwalijk genoeg volgens de rood-groene socialisten.

... "

... bij integriteit is coherentie van groot belang !! Maar ... waaruit blijkt die ?? De vriendjespolitiek door Groenlinks zelf, de geschonden gedragscode en het onvermogen van BUZA tot welke sanctie ook, als mede het door henzelf uitgevoerde onderzoek, of de politiek zelf die tot niets bereid blijkt ?!

Kan ik als burger überhaupt nog wel enig vertrouwen koesteren, en, zo ja, waarin dan wel ? 

Henk Elegeert



--------------------------------------------------------------------------------
_______________________________________________
D66 mailing list
D66 at tuxtown.net
http://www.tuxtown.net/mailman/listinfo/d66
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://www.tuxtown.net/pipermail/d66/attachments/20110820/7c4a80b5/attachment-0001.html>


More information about the D66 mailing list