Hoeveel kleuren heeft de regenboog: Zonsverduistering tijdens Gay Pride

Raimond de Tempe Raimond.de.Tempe at HCCNET.NL
Thu Aug 9 18:15:58 CEST 2007


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Hemeltje lief, doctor Marc! 
Gij slaat in deze stukken wel weer op hol! 

Al die explicaties over het symbolistische denken. Met dat stuk "uit de koker van een vrijmetselaar". 
In een "nette krant" als de NRC-H is mij in de loop der tijden wel eens uitgelegd dat het opvallend is voor bijvoorbeeld politiek denken in Servië, maar ook in Arabische landen - en vele anderen - om te geloven in complotten. Complotten uit de rijkere wereld - streven naar macht, en anderen arm en onderdanig te houden. Los van het feit dat menigeen dat wel zou willen - lekker makkelijk! - denk ik dat dit toch tot de categorie wensdromen en angstdromen behoort. Samen te vatten onder het magisch denken. Het verhaal is toch gelijksoortig met de 200 van Mertens (weet je nog wel, ruim een generatie geleden?), en daar kon je je nog bij voorstellen dat de deftige, dikke heren met de sigaar en de whisky of cognac in de Societeit De Witte met elkaar afspraakjes zaten te maken, elkaar tevens belonend met voorkennis omtrent leuke aandelentransacties. De wereld is ingewikkelder geworden, en wat Perzische koningen, de Grote Alexander, Romeinse keizers, de Mongoolse Groot-Khans, diverse Pausen, "vadertje" Stalin en die idioot van een Hitler niet gelukt is, dat zal nooit tot een sluitend succes worden. 

Die symbolendenkers raken toch wel verstrikt in hun eigen gedachtenspinsels. Je kunt met dit soort magisch denken alle kanten op, dus het genereert ook voortdurend tegenstrijdigheden. 
Magisch denken is niettegenstaande geweldig populair, denk aan die grote populariteit van thrillers over de verborgen erfenis van Jezus en Maria Magdalena, en vele andere boeken! Er zijn trouwens hele culturen die in hun handelen de mens remmen door overal magische krachten te vermoeden - vooral in Afrika. Maar eigenlijk kun je alle godsdienstige handelingsethieken daartoe rekenen. Tenminste waar het hun oorsprong betreft: mensen die visioenen krijgen, of boodschappen van elders in hun hoofd! Stemmen - meestal noemen wij die "gek". Behalve als die "ontvangers" een hele sociale beweging op gang hebben gebracht, dan zijn het ineens grondvesters van een godsdienst! Mozes, Jezus, Mohammed, Mdame Blavatsky, Rudolf Steiner en ga maar door. 40 jaar geleden heb ik zelf een "helderziende" echtgenote gehad, en het is niet goed met haar gegaan. 
Een beetje magisch denken kunnen wij niet ontberen als mens - je moet toch het gevoel hebben dat je niet helemaal zonder zin en goed gevolg handelt in het dagelijks bestaan. Tenslotte heb je zelf toch enige invloed op de keuze van je eten, en die van je gezelschap. 

Beste Marc, het is de mens nu eenmaal niet af te leren dat de enige natuurkrachten anonieme krachten zijn, jou als astronoom goed bekend. En dat betrouwbare kennis daaromtrent alleen te verkrijgen is door middel van gedegen onderzoek. Toetsen, toetsen en nog eens toetsen. Intersubjectief controleerbaar. De rest van al die veronderstellingen zijn wilde fantasieën. 
Grootschalige veranderingen door middel van rationele ontwerpen behoren ook vaak tot vormen van magisch denken: de ontsporingen van de maakbare wereld. 

En van die magische denkers, daar liepen en lopen er ook binnen D66 heel wat rond. Soms zijn ze verstandig en schreeuwen niet te hard. Maar zo'n kind als Jami heeft nog neit geleerd dat wie hard schreeuwt op straat, veel aandacht trekt, en daarmee de kans loopt dat-ie klappen krijgt. Lieden die graag klappen uitdelen, zijn er altijd. Helaas, ze worden altijd weer opnieuw geboren. 
Gistern stond er een verstandig stuk van J.A.A. van Doorn in de NRC. Eenzelfde lijn mag misschien doorgetrokken worden naar het laweit omtrent homofilie. Een beetje rustig aan zou misschien geen kwaad kunnen. Dat wil ik je graag toegeven! 

/raimond de tempe


----- Original Message ----- 
From: "Dr. Marc-Alexander Fluks" <fluks at combidom.com>
To: <D66 at NIC.SURFNET.NL>
Cc: "Fritz van Rikxoort" <fritz at RIKXOORT.DEMON.NL>
Sent: Wednesday, August 08, 2007 10:23 PM
Subject: Re: Hoeveel kleuren heeft de regenboog: Zonsverduistering tijdens Gay Pride
>

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list