bio ethanol

Hein van Meeteren heinwvm at CHELLO.NL
Sat Apr 21 13:57:20 CEST 2007


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

---- Antid Oto <aorta at home.nl> schreef:
> REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl
> 
> Lees ook:
> Opstand tegen biobrandstof in Brazilië
> http://www.globalinfo.nl/content/view/1188/30/

[citaat]"De organisatoren van de bezettingen wezen er nadrukkelijk op dat ze geen kritiek hebben op het product ethanol zelf, maar wel op het model dat de producenten opgelegd wordt; grootschalige geïndustrialeerde productie voor export naar het Mondiale Noorden (met name de VS), geheel beheerst door multinationale agrobedrijven. Op een persconferentie die gehouden werd door Via Campesina, de MST, de Centrale Unie van Arbeiders (CUT) en de Pastorale Land Commissie (CPT) van de Katholieke Kerk, vertelde Bisschop Balduino dat "het verdrag tussen Brazilië en de VS voor de bevordering van ethanol sinister is. Het zal alleen maar dood brengen, marginalisering, armoede en vernietiging van het milieu omdat het de belangen van de grote multinationals beschermt" [einde citaat]. 

Daar gaat het dus om. Etahanol is een acceptabel product, als vervanging voor fossiele brandstof, en draagt bij aan minder vervuilende emissie. Maar de agro-industriële context waarin het wordt geproduceerd en verspreid is kritisch te bezien en te veranderen. Het gaat dus niet zozeer om het product zelve, maar om de sociaal-economische context waarin het ontwikkeld wordt. Etahanolproductie kan veel welvaart opleveren voor de armsten, maar dan moeten de eigendomsverhoudingen veranderen. Hetzelfde geldt overigens voor fossiele brandstoffen. Ook daarvan profiteert slechts een handjevol oliemiljardairs (zoals de familie Bush).

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list