Wat kunnen we toch blij zijn met de no-claim

Ger gmw.arts at HOME.NL
Wed Jun 28 09:41:45 CEST 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Ongeveer 4 miloen mensen hebben samen 36 miloen teruggekregen.
Samen hebben 8,2 miloen verzekerden ongeveer 861 miloen premie bijeen gebracht. Het zou dus ongeveer 4% moeten zijn.
Ik hoop maar de cijfers kloppen, ik heb ze net ook maar zien staan.

Waar het over gaat is belangrijker.
Of je nu je no-claim 255 euro als chronisch zieke of eenmalig overschrijdt met 10 euro of met 100.000 euro is toch niet belangrijk. Dus wie wel moet en in het begin van jaar er reeds overheen komt zal het toch een biet zijn. Zeker als het om je gezondheid gaat, of je pijn kwijt wil, kijkt daar toch niemand naar. 
Iets wat je niet terug krijgt wordt anders beleeft als iets wat je zou moeten betalen, al zou dat ook niet terecht zijn.
Als iemand in december naar een specialist zou moeten gaan en de 255 Euro nog helemaal tegoed heeft kan ik me voorstellen dat iemand even een paar weekjes wacht en in Januari gaat, zo mogelijk. Het enige wat het oplevert is een grotere drukte in Januari. En dus een opgeschoven besparing.

Stel dat iemand werkelijk het hele jaar zeer terughoudend is met gebruik maken van de zorg en de no-claim volledig tegoed. Verdorie, de persoon komt te vallen en breekt op 30 december zijn been of heup of zo. 255 Euro schade wat niet wordt uitgekeerd dan. Het hele jaar je best doen en hopla, net zoveel schade als iemand die het rond jaar er niet naar kijkt.
Nu overkomt die persoon die pech op 1 januari, ook pech maar je zit al aan de no-claim, dus mag je het hele jaar weer vrij spel spelen. Net zoveel ge- of misbruik maken van de zorg als je maar wil, het kost jetoch geen no-claim meer.

Je hoort het wel om je heen van mensen die ouder en/ofzieker zijn. Ach wat, daar gaan we sowieso overheen dus de 255 euro kunnen we toch wel vergeten, laat maar lopen. En als het dit niet is worden we wel op een andere manier bestolen door den Haag.

Hetzelfde geldt voor de extra verzekeringen bovenop de standaard. Tandarts en fysio, ect.
Wat zegt een werkgever tegen mensen die met de fysiotherapeut geholpen zouden kunnen worden maar er niet voor verzekert zijn wegens gebrek aan geld. Wat zegt een keuringsarts tegen een dergelijke client als die voor een WIA-keuring of WAO-herkeuring komt. Afkeuren maar omdat iemand niet is verzekerd daarvoor? Het gaat toch om de medische toestand van dat ogenblik. (als het goed is).

Het is net als in de staatsloterij. Er zijn mensen die al vele jaren elke maand meespelen en nooit wat winnen. En er zijn mensen die ooit een keer een lot kopen en grote bedragen mee naar huis slepen. Het enige verschil is dat deze loterij verplicht is, voor de meesten dan. De  rest barst maar en is onverzekert, daar maken we een fonds voor omdat we niemand op straat willen laten liggen.

Alles bijeen geteld vraag ik me af wat die minister, die aanwijst waar zijn huig zit, nu eigenlijk heeft uitgevonden? Buiten een hele hoop chaos en ellende dan.
O ja, de vele extra kosten bij ziekenhuizen en huisartsen.

Ger
 



**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list