Loesewies in Rotterdam

Aart van Boeijen aleph at LUNA.NL
Mon Jun 19 02:04:00 CEST 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Zij bevond zich in Rotterdam en uit niets bleek dat zij wist dat zij in Rotterdam was laat staan op de West Kruiskade een straat die toch een zekere locale en nationale faam heeft. Vaag wees zij in de richting van het enige Rotterdamse raadslid Christiaan van der Berg die zij ook even vaag (want zij wist niet op zijn naam te komen en ook niet wat hij eigenlijk betekende, en dat is weinig of niets) bedankte voor een even vaag iets. Verwoede pogingen van Jaap van der Wal - die van zijn kant herhaaldelijk duidelijk probeerde te maken dat wij hem  als Amsterdammer vooral niet moesten verwarren met een Rotterdammer - om Loesewies tot een uitspraak te verleiden liepen op niets uit. 

Loesewies grabbelde vaag naar Europa en wist als geen ander duidelijk te maken dat het met huidige parlementaire cultuur wijs is om Europa af te wijzen totdat er parlementariërs zijn die duidelijk kunnen maken dat de man of vrouw in een Rotterdamse straat hetzelfde is als een man of vrouw in een straat in Barcelona. Loesewies wist niet eens waar ze was of liet uit niets blijken dat zij dat wist. Haar verhaal had net zo goed in Timboektoe gehouden kunnen worden, ze wist niets van de locale problemen en wie in het Rotterdamse D66 doet.

Toen zij daar fijntjes op werd kon zij na de pauze wel zo de een en ander te noemen en in algemene bewoordingen de Rotterdammer te prijzen zoals een buitenlander een Nederlander doet, Rotterdammers steken hun handen uit de mouwen (‘typisch Rotterdams’) en Nederlanders doen iets met klompen.

Loesewies liet daar een toespraak op volgen die nog niet eens een adhd patiënt van zijn (of haar) stoel kreeg. Een formele opsomming van politieke banaliteiten. Natuurlijk ben je progressief in zo’n geval, heb je niets met het onderscheid links of rechts enzovoorts. Maar dit soort verklaringen hebben niet zoveel zin als je niet aan het aanwezige publiek kan uitleggen hoe dat in hun situatie uitpakt.

Algemene opmerkingen over ouderen en allochtonen in een gebied met een islamitische school (waar zij tegen is) en een wijk bejaardenhuis (weet zij veel) snijden geen hout. En al zeker niet als je gaat uitleggen dat je het eigen kind Helix liever Engels leert dan Nederlands.

Het werd nog genanter, Loesewies kreeg natuurlijk ook kado’s, dat gebeurt altijd en het is altijd iets in de geest van een fles wijn, bloemen en een boek. Zo ook nu alleen had Loesewies het moeilijk om haar minachting voor dit gehannes te onderdrukken, hier stond zij ver boven. Het kookboek met buitenlandse gerechten (we waren in een multiculturele wijk) ontlokte bij haar dan ook de opmerking ‘ik kook niet, daar heb ik te druk voor’, de bloemen vergat ze de wijn nam ze mee. Natuurlijk is het helemaal niet verkeerd het gewone volk te minachten omdat je je daar ver boeven voelt verheven, maar waarom kom je dan hier en vraag je wel hun stem? Het raadsel van Loesewies.

Presentatie en communicatie ver beneden pijl maar het was erger, Loesewies heeft niet geleerd te spreken in kleine zalen waar het volk de nieren proeft. Wel heeft zij zich bekwaamd in de catwalk (voeten bij elke stap zo voor elkaar zetten dat heupen op een bepaalde manier gaan wiegen -de lichamelijke canto bello van de mannequins- ) zij deed dat overal ook op de West Kruiskade en dat had een potsierlijk effect. Want wij zijn hier buikdanseressen gewend, merengue, salsa, nou ja enzovoorts waar heupen en billen wiegen.  Rotterdam is internationaal bekend om haar conservatorium, vlak in de buurt. Wereldmuziek is daar een belangrijk thema (weet Loesewies veel). Op de  West Kruiskade dus, en helaas voor Jaap v.d. W. in Rotterdam, daar kan je niet als mevrouw binnen en buiten alsmaar die catwalk doen dan gaan wij inboorlingen giechelen en krijgen wij uiteindelijk de slappe lach. Niets is zo leuk als supertrutten die gek doen met hun heupen (en dan de schoenen , goud en hooggegakt, en het onbenoembare van het waarom van de slappe lach). Dat is niet alleen van deze tijd maar ook van toen en nu en van overal

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list