Grenzen dicht houden voor Oost-europa

Ger gmw.arts at HOME.NL
Thu Feb 9 10:02:02 CET 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Behalve de VVD, die alleen maar het belang van werkgevers voorop stelt, zie je veel politici roepen dat er eerst wat moet gebeuren aan de regelgeving, hetzelfde verdienen, in die sectoren. Wat een gebral weer zeg, dat is allang zo. Ik neem maar even de transportsector weer daar is daar het beste in thuis ben.
Ruim 25 jaar, eerst als kaderlid, later nog even als bestuurder, ben ik er mee bezig geweest. Het allergrootste probleem in die sector was en is het niet naleven van de CAO. Het schrappen van uren die men wel moet maar niet wenst te betalen. Het niet inschalen in de juiste loonschaal. Er bestaan nog mer dan voldoende bedrijven in die sector waar je niet binnenkomt als werknemer als bekend is dat je lid bent van een vakbond, en dat vandaag nog.
Er heeft ooit een Raad van Toezicht bestaan die kon ingrijpen, qua vergunningen en zo, bij het niet naleven va de CAO, maar die is lang geleden al opgedoekt.
Ik heb meer dan genoeg claims neergelegd bij bedrijven van chauffeurs die bleken, toen nog, 20.000 gulden tegoed te hebben op jaarbasis. Ik hoor van ex-collega's week in week uit, dat de aantallen claims oplopen maar juist ook de hoogten ervan. 
Er bestaat geen enkele instantie in Nederland die toezicht houdt daarop, behalve vakbonden, en die daar zonodig alleen maar mee naar de rechter kunnen gaan. Daar wordt dan doorgaans uitgesproken dat de werkgever moet betalen en men gaat rustig verder met die praktijken. Een heel erg deel van de aldaar werkende mensen zijn natuurlijk bang hun werk te verliezen en zeggen, wetende dat ze belazert worden, maar niks. En zeker nu, in een tijd er 10 Polen, voor je klaar staan het over te willen nemen van je voor belachelijk prijs. Die Polen zijn geen lid van een vakbond hier, kunnen de CAO niet eens lezen, en denken goud te verdienen. Het lijkt voor hun goud, tov het gangbare in Polen maar het is slechts koper. 
Daar komt nog eens bij dat als we al een instantie zouden voor die controle daarop, men via een neergezet bedrijfje in Polen chauffeurs collegiaal unhuurt, noemt men het dan. Men wordt betaald door het Poolse bedrijf, in het Pools waar niet eens een CAO-beroepsgoederenvervoer bestaat. En als die al zou bestaan, hoe wil je dat gaan controleren? 
Sinds er een CAO bestaat hier, 1977, is er al alles uit de kast gehaald omdat enigzins te kunnen controleren, en nu horen politieke partijen, en zelfs voorzitters van vakbonden roepen dat we eerst de regelgeving en de handhaving even moet regelen. En dat voor Mei eventjes, want dan moet er een besluit genomen worden door het kabinet en de kamer. Ik ben bang dat er weer eens besluiten worden genomen door mensen die totaal geen greintje weet hebben van wat er echt speelt. 

En het is niet alleen in het vervoer. Via de uitzendbureau's is het drama ook reuzegroot. Polen worden allemaal ingeschaald op een functie voor het minimumloon. Op papier krijgen ze dat ook, dus controleren mag en het lijkt nog te kloppen ook. Maar dan!!!!!!
De rekening van het vervoer naar en van Polen komt er achteraan. Evenals die van de huisvesting en voeding. Zeker op de huisvesting van die mensen worden grote bedragen verdient. Huur een huis, betaal er 600 Euro per maand voor. Zet er 10 Polen in die tijdelijk komen werken en laat ze 10 Euro per dag betalen, per man.
Alles bijeen geteld komt de betreffende Pool met veel minder dan de helft van minimumloon thuis, en denkt ook nog een rijk loon te hebben. Het minimumloon in Polen is tenslotte 140 Euro per maand in Polen. 

Rechten, t.o.v. werkgever bouwen ze niet op daar men stevig rouleert zodat de flexwet een dankbaar instrument is voor die brache. Ze betalen wel premies zolang het niet zwart gebeurt. Dus bouwen natuurlijk ook rechten op wat betreft WW, ZW, en WAO. Voor de werkgevers helemaal niet erg hoor, er zijn Polen zat die graag willen komen en nog andere landen ook. Het vooruitzicht is goed want er komen nog meer landen aan. 

Van Hooft had het over tienden van procenten van onze arbeidsmarkt. dat alleen al geeft aan dat men er geen notie van heeft. Bij openstelling zouden er tussen de 30.000 en 72.000 meer komen, dus och, dat is toch niks. Als het al waar zou zijn vergeet men dat het steeds meer duidelijk wordt hoe verleidelijk het is om ze daar te halen voor werkgevers. Logisch eigenlijk ook, als je als werkgever een bepaald werk voor de helft of minder gedaan kan krijgen. 
De getallen die van Hooft noemt zijn de aantallen per jaar.  Een beetje vooruitkijkend kunnen we dus het CWI, UWV, en de sociale diensten de aankomende jaren weleens heel erg moeten uitbreiden om eerst al die Nederlanders een uitkering te verzorgen en de Polen die hier rechten opbouwen en er misschien ook gebruik van moeten gaan maken.

En wat zeggen we tegen de Nederlandse werknemer die straks niet meer aan de bak kan komen? Te lui, en die willen dat werk niet doen, te duur, ga maar even door.
Nu is het al zo dat mensen vaak met een schuldgevoel het CWI of UWV verlaten. Je bent toch wel een beetje crimineel als je in de WAO of WW terecht komt, zo is de behandeling althans. 

Ger





**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list