Bent u 45+ en wat te zwaar dan...........

Ger gmw.arts at HOME.NL
Fri Apr 7 09:01:15 CEST 2006


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Ik stoor me eraan als ik het spotje zie. Niet dat het niet goed dat mensen gewaarschuwd worden voor naderende gevaren of risico's maar de gedachte erachter.
Natuurlijk is het zo dat het (veel) geld zou gaan kosten, en daar draait het alleen nog maar om, als er veel suikerpatiënten bij zouden komen. Het draait echter allen maar om die centen en niet om de mensen, dat wordt en is al voor het grootste deel de maatschappij.
Ik schreef het al een paar keer maar al ruim 10 jaar wordt er door de hepatitisvereniging op aangedrongen om een dergelijke voorlichtingscampagne te starten om mensen te informeren over de mogelijke gevaren die ze lopen, ivm hepatitis C. Ik maak het mee van zeer dichtbij nu. Ruim 75.000 mensen in Nederland weten door toeval dat ze dit mankeren. Als een laborant na het bloedprikken er op zou letten.
Wat er nu bestaat voor hen is een kuur van een jaar die je kan vergelijken met een chemokuur, woorden van de specialist en gezien met eigen ogen. 
Er blijft weinig over van degene die het moet ondergaan. In het mij bekende geval moest degene stoppen na 7 maanden omdat men anders doodgaat aan de kuur. Een slagingskans van 61%, en binnen 7 maanden van 50 tot 95 jaar, qua overgebleven mogelijkheden. 
Navraag bij de Arbo-artsen, en de huisarts levert op dat er totaal niks gebeurt aan bijscholing. De Arbo en de keuringsarts van het UWV staan met oren te klapperen en weten niet waar ze het over hebben, geen idee hebben ze. De huisarts heeft er zich wat beter in verdiept en toont begrip maar kan niet veel meer dan vragen wat de MDL-Arts er van zegt.
Naar schatting komen er de zeer nabij komende jaren rond de 60.000 mensen naar boven, gezien de incubatietijd, die dit mankeren en voorzien zijn door de virus.
De hoofdoorzaak is tot nu toe een bloedtransfusie voor 1992 maar andere besmettingswegen worden niet uitgesloten. Dus de mogelijk tot verdere besmetting mogen we dan toch niet achterloos verzwijgen, die risico's lijken mij te groot.

Politiek schijnt het, althans dat zegt men, een erg moeilijk dossier te zijn. Maw, dat kost of gaat dan geld kosten. De kuur zelf beloopt zo'n 10.000 euro maar daar blijft het niet bij natuurlijk, mensen vallen helemaal uit de running. Ziektewet, WAO (WIA). Ze zijn er wel een paar jaar mee zoet als het al positief verloopt.
Als er niets gebeurt ontdekken mensen dat ze ziek zijn als het te laat is in veel gevallen. Het virus doet namelijk aanvallen op de lever waardoor leveronstekingen ontstaan die op de wat langere termijn kunnen leiden tot leverkanker. 
De mensen waarbij het niet eerder wordt ontdekt door toeval en waarbij het zich dan pas openbaart zullen sterven of afhankelijk zijn van een transplantage van de lever, en dan nog hebben die ziekte. En het aantal beschikbare levers loopt niet over zoals bekend.
Er is geen politieke partij, van links tot rechts, die er ook maar iets mee (wil) doen, en je vraagt je werkelijk langzaam af of ze denken dat als ze eraan doodgaan kosten ze ook bijna niks. Een verzekering voor de crematie of begrafenis hebben de meeste toch wel. 

Gaat het nu alleen maar om het geld, is het werkelijk teveel moeite om erin te duiken, of worden 60.000 mensen welke buiten hun schuld zijn besmet ooit in waarschijnlijk een ziekenhuis, maar voor jammer opgeschreven en niet belangrijk genoeg. 
Gisteravond op de TV dat er een serie apen naar een "bejaardenhuis" worden overgeplaatst, proefapen zijn het en ze verdienen het ook, waarvan er veel met juist deze hepatitis C zijn besmet. En de mensen?
Gelukkig wordt er wel onderzoek gedaan naar verbeterde medicijnen en eventuele remmers maar naar verluidt duurt het nog jaren. 
Ik vraag me af of wij allemaal geen recht hebben op de informatie en waarschuwingen van de overheid. Als er ergens een ramp voorvalt, aardbeving of wat ook, weten we niet hoe snel we hulp moeten sturen, en terecht hoor, maar we laten de mensen hiermee maar barsten?

Het gaat niet over Balkenende II of zo, dit speelt al sinds de ontdekking ervan in 1922, dus gaat over diverse coalities en regeringen heen. Het gaat niet over mensen die aan onveilige seks, spuiten of wat dan ook bezigen. Het gaat over mensen die door onwetendheid voor die tijd een bloedtransfusie hebben gehad dat besmet was. Althans voor 98%. 
Maak de vergelijking maar mensen met stoflongen of bijvoorbeeld longkanker door asbest. Er is veel aan voorlichting en regelgeving gedaan. Vergoedingen etc. maar deze groep vergeten we maar? Het gaat toch niet alleen maar om geld, hen leven lijkt me belangrijker. Mij tenminste, in den Haag is dat blijkbaar anders en leeft men alleen van regeerperiode naar regeerperiode.

Bij het CDA zullen ze van mening zijn dat ze toch wel in de hemel zullen komen.

Ger


**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list