Ontslagrecht versoepelen

Ger gmw.arts at HOME.NL
Mon Oct 10 08:41:03 CEST 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Zalm benadrukte gisteren nog even dat men er mee bezig.
Het moet makkelijker worden om mensen kwijt te kunnen en na de rechter gaan halen we er ook uit, gaf hij heel onduidelijk aan.
Last in first out schaffen we ook af.

Dat laatste is natuurlijk om te zorgen dat als mensen na misschien wel 30 jaar werken bij de baas in de bouw bijvoorbeeld, ouder worden, makkelijker lasten krijgt van klachten, dus vaker een keertje ziek, de baas hem eventueel makkelijker kwijt kan. Jonge jongen er neerzetten en klaar is het weer. Bijkomend voordeel is ook meteen dat een nieuwe werknemer nog geen of nauwelijks rechten heeft opgebouwd uit die rotCAO, vakantiedagen en zo, en dus veel goedkoper is voor die arme baas.
Die kan zo beter de concurrentie aan en makkelijker verdienen.

We voorkomen daarmee dat de man maar blijft doorwerken en straks in de WAO terecht zou kunnen komen en dat gun je toch niemand zeker. Balkenende 2  wil zo graag voorkomen dat mensen ziek worden dat men gaat organiseren dat die mensen niet zolang doorwerken. Lekker op hun gemak de WW in en even later een luxe bijstandsuitkering. Zijn 60 jaar dan zorgen we er nog beter voor, ze zijn dan vrij van de slooicitatieplicht en zijn zelfs niet eens meer verplicht om werk te accepteren. 
Na de WW-uitkering blijven ze gewoon in de WW, het enige is dat die uitkering dan wel inkomensafhankelijk blijft. We moeten die mensen dus voorlichten, zorg dat je partner geen inkomens heeft anders houdt je uitkering wel op. Dat kan je niet maken natuurlijk want daar heb je maar 40 jaar voor betaald.

Wellicht een goede reden voor ASO om nog eens goed na te denken over de kantonrechtersformule. Je kan het die arme werkgevers ook niet aan doen natuurlijk. En daar komt bij dat die mensen de eerste 3,2 jaar een WW uitkering krijgen die niet inkomensafhankelijk is en we een betaling via de rechter niet kunnen verrekenen daarmee. Er ontstaat dus een noodzaak om te bezien hoe we een eventuele betaling toch kunnen weghalen bij een werknemer, dan maar via een andere weg.
Helaas, maar we moeten aan de EMU voldoen, we hebben het tenslotte zelf afgesproken.

Zo komt het allemaal toch nog goed.

Ger





**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list