Uit de Bosbode van Wouter Bos

Ger gmw.arts at HOME.NL
Tue Mar 15 17:58:42 CET 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Afghanistan
De Partij van de Arbeid heeft voor het eerst sinds de vredesoperaties van de jaren '90 tegen deelname van Nederlandse militairen aan een internationale militaire missie gestemd. Dat ging ons niet gemakkelijk af. Onze geschiedenis op dit punt is er één waarbij we internationale missies, zeker wanneer die vanuit een internationaalrechtelijk mandaat gevoerd worden, eigenlijk altijd steunen en er ook bepaald niet voor terugschrikken om eigen mensen te sturen.
Toch hebben we dat deze keer niet gedaan. Omdat we menen dat er zelfs in tijden van oorlog, en zelfs in tijden van de strijd tegen het terrorisme, regels gelden. Zoals de Geneefse conventie. In Irak hadden we dat goed voor elkaar omdat daar sluitende afspraken waren gemaakt over wat er gebeurde met door de Nederlanders gearresteerde gevangenen; het was waterdicht geregeld dat deze mensen nooit in Guantanamo Bay terecht konden komen. Die waarborg wilde het kabinet deze keer niet afgeven. En daarmee komen de Nederlanders in Afghanistan terecht in een spel zonder regels. Dat was voor ons een brug te ver.
Overigens heeft met name de opstelling van D66 in dit debat mij zeer verbaasd. Zij steunden de opstelling van het kabinet. Echter, bij de bespreking van anti-terrorisme-maatregelen onlangs in de Tweede Kamer maakte Boris Dittrich -terecht wat mij betreft- een groot punt van het rechtsstatelijk karakter van de diverse voorgenomen maatregelen. Nu dat dilemma     -hoe bestrijd je terrorisme zonder het recht op te offeren- zich over de grens afspeelt, valt die afweging voor D66 kennelijk heel anders uit.
============================================

Klinkt op zijn minst erg vreemd toch?

Ger

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list