Donors van organen.

Ger gmw.arts at HOME.NL
Wed Mar 9 08:59:58 CET 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

Het voorstel is er niet gekomen helaas.
Wat even vergeten wordt is dat de overheid ook geen sikkepit uitvoert om de problemen binnen de perken te houden.
Er zijn in Nederland ongeveer 65.000 mensen waarbij hepatites C is vastgesteld. De besmetting heeft in 99% van de gevallen plaats gevonden bij een bloedtransfusie voor 1992. Er bestaat een kuur voor die mensen die ongeveer 10.000 euro kost en waarbij de resultaten momenteel op ruim 60% genezing zitten. Dit virus veroorzaakt aanvallen op je lever en kan op de lange duur lijden tot leverkanker. Als het littekenweefsel teveel wordt is slechts nog een tranplantatie een redmiddel.
Naar schatting lopen er nog ongeveer 75.000 mensen rond in ons land die deze ziekte ook hebben maar er nog niet van op de hoogte zijn. De zeer lang tijd voordat het zich openbaart zorgt ervoor dat dit de aankomende 10 jaar gaat gebeuren. Bij heel veel mensen wordt het ontdekt in een stadium dat er eerst een transplantatie moet worden uitgevoert voordat men een poging kan doen het virus kwijt te worden.
Dat wil dus zeggen dat er de aankomende 10 jaar heel veel mensen bijkomen die een lever nodig hebben.
Het Nederlands Hepatites Centrum dringt er heel lang op aan om te trachten die mensen zoveel mogelijk op te sporen zodat een behandeling voor een groot deel een transplantatie kan voorkomen. Het ministerie weigert dat al echter al net zolang. Ach waarom ook? Als men het te laat ondekt gaan ze wel dood en heet het leverkanker, zo kost het niks toch?
Stel dat de overheid ze wel gaat opsporen en het darmee dus erkent. Vergelijk het maar met de mensen die gewerkt hebben met asbest, stel dat ze een vergoeding gaan eisen. Men wist dit niet voor 1992? Vroeger wist men ook niet dat asbest zo gevaarlijk was en toch moeten werkgevers nu betalen, zie DSM.
Het lijkt dus heel sterk op een centenkwestie dus als je lang genoeg wacht gaan ze vanzelf wel dood.

Ger

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********



More information about the D66 mailing list