Burgerraad bereikt nieuw kiesstelsel: D66 "opgeheven"

Fritz van Rikxoort fritz at RIKXOORT.DEMON.NL
Fri Jul 1 11:53:43 CEST 2005


REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

De pluriforme Burgerraad van 160 representatieve leden uit alle politieke geledingen van de samenleving heeft unaniem een akkoord bereikt over een nieuw kiesstelsel. Politieke partijen behouden hun autonomie en het kiesstelsel blijft representatief, wat betekent dat we een meerpartijenstelsel behouden met één stem van elke kiezer op één partij. Maar partijen moeten kiezers voortaan voor de verkiezingen, en niet pas achteraf, de facto duidelijkheid geven over de vorming van een regeringsprogram op hoofdlijnen, door de coalitievorming vooraf met andere partijen.

In elke "kiezers-coalitie" met andere partijen kiezen partijen in meerderheid, gewogen door behaalde zetels en gemiddelde stand in de peilingen, ook autonoom hun eigen gezamenlijke kandidaat voor het minister-presidentschap. Bereiken partijen uit een coalitie hierover geen meerderheidsakkoord dan is automatisch de lijsttrekker van de grootste partij uit die coalitie de kandidaat-premier.

Voor D66 is in dit directere kiesstelsel geen plaats meer. Ook de aanhangers van D66 in de burgerraad vinden dat logisch voortvloeiend uit de gekozen structuur. "Dit is echt de beste oplossing, het beste van twee kanten: meerpartijen en representatieve zetelverdeling en toch invloed van de kiezer op regeringsvorming met program en gekozen premier. Partijen blijven autonoom in het parlement. Regeringen kunnen vrij meerderheden bereiken in het parlement. Partijen binnen een coalitie kunnen zo ook blijven concurreren om de beste oplossingen."

De programmapunten van D66 zullen vanzelf indalen in de programma's van de partijen die wel vooraf hom of kuit willen kiezen. Bezwaren van D66 zelf tegen de de facto buitensluiting van de partij die vooraf geen coalities wil sluiten snijden geen hout, aldus de woordvoerders van de burgerraad, die nadrukkelijk ook namens de achterban van D66 spreken in deze raad. 

"De D66-partijbaasjes houden te veel vast aan hun eigen oude partijstructuren. Wij als burgers hebben de kiezers weer centraal gesteld met directe invloed op de coalitieprogramma's en regeringsvorming. Het gaat immers niet om de partijen, maar de directe keuze uit programma's en kandidaten. Ook andere partijen leveren vrijheid in na verkiezingen te doen en laten wat ze maar willen zonder de kiezers, en te dealen and wheelen met uitsluiting van oppositiepartijen in het parlement." D
oordat de regeringsvorming door de kiezers in meerderheid wordt bepaalt verdwijnt de houdgreep van partijen op elkaar in een coalitie.

Bovendien ontwikkelden de kiezers zich al richting het nu geformaliseerde nieuwe kiesstelsel, aldus de gemandateerde representatieve burgerraad. Het gaat om de kiezers en hun keuzes, en geen enkele andere partij dan D66 verloor tot de laatste verkiezing driekwart van zijn aanhang. Dus dat voor deze partij geen plaats meer is in een helder kiesstelsel met directe invloed van kiezers is geen probleem. Andere partijen namen de rol en punten van D66 al jaren over. De rol van D66 wordt nu ingebakken in het nieuwe kiesstelsel zelf.

De programmapunten van D66 kunnen gewoon behouden blijven. Alle raadsburgers gaan daar ook nadrukkelijk voor. Er sneuvelen wel vaker punten en komen nieuwe bij. De goede van D66 blijven behouden, maar alleen ingedaald in programma's van andere partijen en nu ook van de vooraf te vormen coalities. Dat kwam al wel vaker voor en is voor de kiezers die nu zelf centraal staan geen enkel probleem. 
De burgerraad gaat immers niet over deze programma's, maar schept slechts de nodige randvoorwaarden voor direct-democratische verkiezingen door kiezers zelf voor parlement en regering.

Alle andere partijen gaan akkoord met het voorstel van de Burgerraad. "Dit is echt de beste oplossing voor democratisering en bestuurlijke vernieuwing. Pluriformiteit en representativiteit wordt volledig behouden, partijen blijven autonoom. Maar de kiezers komen eindelijk zelf centraal te staan in het nieuwe kiesstelsel, en niet meer de huizen van de partijen." 
Er is eindelijk vooraf duidelijkheid wat een stem op een partij betekent voor de vorming van een colalitie en de uitvoering van het coalitieprogram op hoofdlijnen. Tegelijkertijd houden de kiezers alle invloed op de vrije programmapunten door direct op een van de partijen te kiezen. En blijven parlementsleden en coalitiefracties vrij regeringsvoorstellen te steunen of niet en te amenderen. De regering valt daardoor niet meer. De coalitiedwang is weg. de kiezer en hun vertegenwoordigers zijn weer vrij.

Partijen zijn niet gedwongen tot de vorming vooraf van slechts 2 coalities. Mocht een van de vooraf gevormde partijcoalities geen meerderheid halen, dan volgt een tweede kiesronde tussen de twee coalities en hun premier-kandidaat. Een derde-weg-coalitie wordt dus niet uitgesloten. Wel wordt er het minimum gesteld van het aantal partijen voor een coalitie, minstens twee uiteraard, en het aantal zetels dat zij in de gemiddelde peilingen op het moment van kandidaatstelling behalen: 25. Dat om te voorkomen dat partijen zich opsplitsen zonder voldoende draagvlak voor een coalitie die een kans maakt te regeren. Getuigenispolitiek los van maatschappelijk bestuur is zo net als machtsmisbruik door grote en kleine middenpartijen als D66 uitgesloten.

Coalities mogen partijen niet buitensluiten van de aansluiting van bestaande en nieuwe partijen. De coalitiepartijen zijn echter vrij zelf in gewogen meerderheid de hoofdlijnen van regeerprogram en premier-kandidaat vast te stellen en te kandideren, de instemming van elke partij die zich aansluit is niet persé vereist. 
Het nieuwe stelsel gaat in 2007 direct in. De D66-top heeft aangekondigd tot in Europa te zullen procederen om hun persoonlijke partijbelangen te verdedigen. Deskundigen geven D66 geen kans: ze kan zich immers net als in andere volwassen democratieën aansluiten bij een coalitie. D66 moet maar bewijzen dat de kiezers iets tekort komen als die niet weet waarop en waarvoor ze stemmen via D66... Bovendien is het nieuwe stelsel meer gelijkend op dat in andere landen en een logische vertaling van de D66-doelstellingen en partijprogramma's.

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********
-------------- next part --------------
REPLY TO: D66 at nic.surfnet.nl

No virus found in this outgoing message.
Checked by AVG Anti-Virus.
Version: 7.0.323 / Virus Database: 267.8.5/32 - Release Date: 27-6-2005

**********
Dit bericht is verzonden via de informele D66 discussielijst (D66 at nic.surfnet.nl).
Aanmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SUBSCRIBE D66 uwvoornaam uwachternaam
Afmelden: stuur een email naar LISTSERV at nic.surfnet.nl met in het tekstveld alleen: SIGNOFF D66
Het on-line archief is te vinden op: http://listserv.surfnet.nl/archives/d66.html
**********


More information about the D66 mailing list